Vuoden pappi työskentelee tehtaalla ja poliisilaitoksella

Tampereen eteläisen seurakunnan kappalainen Ismo Kunnas on valittu Vuoden papiksi. Kunnas on tuonut seurakuntaa ihmisten keskelle myös työssään poliisilaitoksen ja Valion tehtaan työpaikkapappina.

Kotimaa
Vuoden pappi 2014 Ismo Kunnas
Jan Hynnä / Yle

– Jos saan uskonnon kokeesta kympin, minusta tulee pappi, lausahti Ismo Kunnas vitsinä 14-vuotiaana Tampereen Norssissa vuonna 1977. Vuonna 1993 hänet vihittiin papiksi Lapuan tuomiokirkossa.

– Kannattaisi vähän katsoa, mitä sanoo. Eihän 14:n vanhana voi tietää, mitä haluaa tehdä, nyt viisikymppinen Kunnas naurahtaa.

Suomen kirkon pappisliiton hallitus on valinnut Ismo Kunnaksen Vuoden papiksi 2014. Kunnas on Tampereen eteläisen seurakunnan kappalainen ja Sisä-Suomen poliisilaitoksen ja Valion Tampereen tehtaan työpaikkapappi.

Valinnan perusteluissa todetaan, että Kunnas on työpaikkapappina toimiessaan tuonut seurakuntaa ihmisten keskelle heidän arjessaan ja antanut kirkolle kasvot. Työpaikkapappina hän tekee tärkeää työtä tukiessaan henkilöstöä jaksamisessa.

Se näyttää siltä, että menen sinne vain kahville. Onneksi keskustelu ei lakkaa, kun saavun paikalle.

Ismo Kunnas

– Se näyttää siltä, että menen sinne vain kahville, mutta yritän noudattaa Merimieskirkolta oppimaani ohjetta: pieni suu ja isot korvat. Onneksi keskustelu ei lakkaa, kun saavun paikalle.

– En varsinaisesti tuota mitään, mutta jos sen keskustelun seurauksena jokin lukko aukeaa ja ihmisen työkyky elpyy tai palaa, silloin on väliaikaisesti saavutettu paljon.

Suruviestin jälkeen pappikin tarvitsee hoitoa

Ismo Kunnas on mukana pappien ringissä, jolta poliisi voi pyytää apua surunviestin viemisessä. Näitä tehtäviä ei välttämättä tule joka kuukausi, mutta joka kerta tuntuu rankalta.

– Kohde ei tiedä, kuka ovikelloa soittaa, ja se hetki on äärimmäisen karu. Mutta sen uskottavampaa viestin tuojaa ei ole kuin poliisi. Jos poliisilla on muita tehtäviä, minä yleensä jään sinne, kunnes joku ystävä tai läheinen saapuu.

Kohde ei tiedä, kuka ovikelloa soittaa, ja se hetki on äärimmäisen karu.

Ismo Kunnas

Läheisten läsnäolo helpottaa, vaikka se ei poista äärimmäistä surua.

– Kyllä siinä täytyy itseäänkin hoitaa, ettei sijaistraumatisoidu, kuten hienosti sanotaan. Sitä on vain irtauduttava ja pidettävä vapaapäivistä huolta. Onneksi on iso puutarha, suloinen vaimo, lapset, kissa ja kitara.

Töissä ja kotona Viinikassa

Ismo Kunnas on palvellut Tampereen eteläisessä seurakunnassa kohta 18 vuotta. Hän asuu seurakuntansa alueella, on kotoisin samasta kaupunginosasta ja on käynyt myös koulunsa nykyisen työseurakuntansa alueella.

– Ensimmäiset 10 vuotta, kun tulin Viinikkaan papiksi, hain joka vuosi jonnekin muualle. Mutta en vain onnistunut, ehkä oli etevämpiäkin liikenteessä, Kunnas naurahtaa.

Ismo Kunnaksen valinta Vuoden papiksi julkistettiin tiistaina Papiston päivien avajaisissa Jyväskylässä.