Yritysvetoisilla Matikkatalkoilla halutaan paikata Pisa-sijoitusta – kampanja sai alkunsa pelistä

Suomi putosi viimeisimmässä Pisa-tutkimuksessa kymmenen sijaa. Perinteisessä matematiikan osaajamaassa perustettiin alakoululaisille Matikkatalkoot yritysvetoisesti.

pelit
Matikkatalkoot.
Matikkatalkoot.fi

Suomalaisten matematiikan osaaminen on Pisa-tutkimuksen mukaan laskenut viimeisen yhdeksän vuoden aikana. Syyskuun puolivälissä muutama yritys 10monkeys.comin (siirryt toiseen palveluun) johdolla perusti alakoulun 1.–4.-luokkalaisille tarkoitetut Matikkatalkoot (siirryt toiseen palveluun).

Mukana olevat luokat saavat pari vuotta sitten julkistetun matematiikan oppimissovelluksen maksutta käyttöönsä koulupäivän ajaksi joulukuuhun asti, ja pienellä lisämaksulla sovellus on oppilaiden käytössä myös kouluajan ulkopuolella.

– Päätimme, että Matikkatalkoiden sloganin mukaisesti innostus ratkaisee meilläkin. Sovimme yhdessä, että kenenkään vanhemmat eivät osta lisenssiä kouluajan ulkopuolelle, kertoo kajaanilaisen Lohtajan koulun 3C-luokan opettaja Terttu Kvist.

Kvistin luokka on valtakunnallisella innostumista mittaavalla listalla sijalla 25.

– Innostuminen on ollut kiitettävällä tasolla, mutta nyt on ollut havaittavissa pienoista herpaantumista. Aiemmin sijoituksemme oli korkeampi.

Kunnille ei kuluja

Kajaanissa perusopetuksen tulosalueen johtaja Martti Niemi kertoo, että hän on kannustanut Kajaanin kouluja osallistumaan digitaalista opetustyökalua hyödyntäviin Matikkatalkoisiin.

– Kaikenmaailman kampanjapostia tulee paljon, ja seulon sieltä ne, joihin kouluja kannustan. Tästä ei näyttänyt olevan kaupungille tai kouluille kustannuksia, mutta sovelluksen sai ilmaiseen käyttöön kouluaikana. Se monipuolistaa opetusta.

Kaikenmaailman kampanjapostia tulee paljon, ja seulon sieltä ne, joihin kouluja kannustan.

Martti Niemi

3 000 alakoulua on nähnyt Matikkatalkoot samoin, ja niistä on mukana yhteensä 80 000 oppilasta.

Matikkatalkoiden idea on ratkaista matemaattisia pähkinöitä porukalla yksinpuurtamisen sijaan, sillä pelaamisesta jaetaan pisteitä kunkin oppilaan tulos koko luokan keskiarvoksi jakaen, eikä yksilösuoritusten perusteella.

Matikkasovellus matkustaa jo maailmalla

Suomalainen 10monkeys.com on myynyt kehittämänsä matematiikan opetussovelluksen tänä syksynäTukholman kouluihin (siirryt toiseen palveluun), ja asiakkaita sillä on jo muun muassa Australiassa ja Iso-Britanniassa. Raha ei vielä Suomessa kilise isommin kirstuunMatikkatalkoiden myötä, mutta tarkoitus onkin tempaista hyvän asian puolesta ja nostaa tunnettavuutta myös kotimaassa.

Tämä on meille iso satsaus tarjota sovellus maksutta koulujen käyttöön, mutta toivotaan, että yrityksemme tunnettavuus Suomessa paranee.

Katri Björklund

– Paljon on keskusteltu siitä, että koulujen resurssipula tekee koulumaailman digitalisoitumisesta haastavaa, ja halusimme tempaista yhteistyöyritysten kanssa Suomessa. Halusimme kohottaa yleistä tunnelmaa, kertoo 10monkeys.comin toimitusjohtaja Katri Björklund.

– Tämä on meille iso satsaus tarjota sovellus maksutta koulujen käyttöön, mutta toivomme, että yrityksemme tunnettavuus Suomessa paranee. Matikkatalkoiden näkökulmasta tämä on hyvää tekevä tempaus.

Björklund kertoo, että idea tempaukseen lähti heiltä, ja yhteistyöyrityksiä innostui mukaan. Kyse ei ole erillisestä tai yritysten ulkopuolisella rahoituksella järjestetystä tempauksesta.

– Olemme aikoinaan saaneet Tekesiltä (siirryt toiseen palveluun) tuotekehitystukea, mutta Matikkatalkoot toteutamme yritysvetoisesti.