1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

"Musiikkia voisi olla enemmän"

Kajaanilaiset Terttu Ahlsted ja Hilkka Kinnunen ovat tyytyväisiä elämäänsä paikallisessa hoivakodissa. Tosin, vaikka virikkeitä on arjessa tarjolla aivan riittävästi, esimerkiksi säveliä naiset voisivat kaivata ilmoille lisääkin.

Kuva: Heli Sirviö / Yle

Syksy jaksaa ilahduttaa kajaanilaista Terttu Ahlstenia.

– Tämä syksy on paljon parempi kuin se kamala hellekesä.

Raikas syysilma on helppo hengittää ja houkuttelee kävelylle. Ahlsten on jättänyt viikottaisen hoivakodin jumppahetken väliin ja lähtenyt kävelylle yhdessä Hilkka Kinnusen kanssa.

– Kaikki ruskan värit ovat nyt esillä. Se on parasta, että saa ympäri vuoden seurata tätä luontoa. Ja sitten tuossa vierellä vielä tuo joki, ihastelee Ahlsten.

Vaikka jo pelkkä luonnon seuraaminen ilahduttaa Onnela-kodin asukkaita, kajaanilainen hoivakoti on lähtynyt mukaan A-studion #hyväteko -kampanjaan saadakseen lisää virikkeitä asukkailleen. Onnela etsii hyväntekijöitä seuraalla ilmoituksella:

Kaipaisimme musiikkiesityksiä, ulkoiluttajia ja ns. kaveritoimintaa keskustelemaan arkisista asioista. Meitä myös ilahduttaisi, jos saisimme vähän isomman porukan kaveriksi ja järjestäisimme syksyisen ulkoilutapahtuman illan hämärtyessä lyhtyjen loisteessa asukkaillemme. Mikäpä sen mukavampi, jos tilaisuudessa olisi musiikkia mukana ja tuoksuja hyvästä ruuasta!

Terttu Ahlstenin ja Hilkka Kinnusen mielestä heidän hoivakotiarjessaan on jo nyt paljon tapahtumia.

– Meillä on esimerkiksi paikalliset opiskelijanuoret käyneet tekemässä jalkahoitoja. Bingoa on viikoittain ja kerhotoimintaa, paikalliset taiteitelijat ja esimerkiksi lasten tanssiryhmät ovat käyneet esiintymässä, iloitsevat Terttu Ahlsten ja Hilkka Kinnunen.

Naiset kertovat myös, että hoivakodissa järjestetään erilaisia retkiä lähiympäristöön.

– Ne ovat kyllä todella kivoja, jo se tunnelma linja-autossa, kun ollaan lähdossä retkelle on niin mukava, Ahlsten kuvailee.

– Pääsin vasta elokuviin ja mukavaa oli. Voisi käydä useamminkin, kun olisi apua, eikä tarvitsisi aina myöskään vaivata sukulaisia, kertoo Hilkka Kinnunen.

Muun muassa pitkät rappuset tekevät paikallisesta elokuvateatterista paikan, jonne huonompijalkainen vanhus tarvitsee avustajan mukaan. Onnela-kodin henkilökunta toivoisi esimerkiksi tällaisille retkille apua.

Terttu Ahlsten puolestaan kaipaisi lisää musiikkia hoivakotiin.

– Musiikkia voisi olla enemmän. Meillä toki on omastakin takaa hyviä laulajia, mutta olisi mukava, jos tänne tulisi joku musisoimaan kaveriksi.

Tähän mennessä Onnela-kodin #hyväteko -haasteeseen ovat vastanneet kajaanilaiset lähihoitajaopiskelijat ja yhteistyötä heidän kanssaan suunnitellaan.

Kaksi vanhaa naista kävelee rollaattoreineen sisään hoivakodin ovesta.

Luku- ja kävelytaitoisia kaivataan

Myös puolankalainen Mäntykoti hakee hyväntekijöitä, mutta vielä kukaan ei ole ilmoittautunut.

– Odotellaan. Pari kyselyä on tullut, mutta kukaan ei vielä ole tarjoitellut mitään, kertoo Katja Hiltunen Mäntykodista.

Omat hoitajat lukevat usein paikallislehden sen ilmestymispäivänä ja se on todella suosittu tapahtuma. 

Katja Hiltunen

Kajaanilaisten tapaan myös puolankalaiset ottaisivat mielellään vastaan erilaisia musiikkiesityksiä. Myös vanhusten ulkoiluttamiseen kaivataan lisää auttavia käsiä.

– Meillä on oma sisäpiha, mikä on turvallinen paikka asukkaiden ulkoilla itsenäisestikin. Ja siihen henkilökuntakin ehtii usein kaveriksi mukaan. Mutta jos asukas haluaa lähteä kauemmas, tarvitsee vaikkapa lähteä asioimaan kauppaan, niin siinä pitää jo järjestellä, Hiltunen kertoo.

– Paikallisissa tapahtumissakin kävisimme mielellämme, mutta aina ei ole mahdollista irrottaa siihen omaa henkilökuntaa.

Puolankalaiset koululaiset ja esiintyjät ovat käyneet ilahduttamassa Mäntykodin arkea. Paikan päällä hoivakodissa tapahtuvat virikkeet ovat erityisen tärkeitä heille, joiden liikuntakyky ei anna enää myöten lähteä kauemmas. Katja Hiltusen mukaan myös omaiset toivovat kovasti erilaisia esityksiä hoivakotiin.

- Meille voisi tulla myös lukemaan. Omat hoitajat lukevat usein paikallislehden sen ilmestymispäivänä ja se on todella suosittu tapahtuma.