Lintujen päämuutto on ohi

Reilut sataa tukkasotkaa on pysähtynyt vielä lepäämään ja ruokailemaan Rytikarin Haminanlahdella, mutta hyönteissyöjälintujen ja kahlaajien muutto on jo pääosin ohi.

Kuva: Salla-Maija Mäkinen

Lintuharrastaja Jouko Kärkkäinen kertoo, että arktisempien  lajien muuttoa vielä odotellaan. Kuikka, kaakkuri sekä mustalinnut, pilkkasiivet ja allit, niitä ei ole vielä tälle syksylle näkynyt.

– Niillä ei ole kiire lähteä jos vedet ovat sulana ja ravintoa riittää, Jouko Kärkkäinen sanoo.

Kylmä alkukesä tuotti ongelmia niille linnuille, joiden poikaset syntyivät alkukesästä ja ruokana poikasaikana ovat hyönteiset.

– Heinäkuusta alkanut lämmin jakso ei korjannut tilannetta. Jonkun verran uusintapesimisiä oli havaittavissa, mutta yleensä niissä poikasmäärä oli normaalia pienempi, Kärkkäinen valaisee.

Kesä toi harvinaisiakin lajeja Meri-Lappiin

– Kesän harvinaisuuksista voi mainita luhtakerttusen, se oli ensimmäinen tälle alueelle. Viitakerttusia oli jonkun verran ja taidettiin yksi kultarintakin havaita, Kärkkäinen kertoo.

– Itselläni on vielä tarkistamaton havainto grönlanninlokista. Onneksi siitä on kuvakin, Jouko Kärkkäinen naurahtaa.

Meillä on monia hyviä bongauspaikkoja

Karsikon kalasatamassa havaittiin leveäpyrstökihu ja Simossa nähtiin kuningaskalastaja, josta ensimmäinen havainto on vuodelta 1938 ja toinen 1982.

Kemissä hyviä havaintopaikkoja ovat Haminanlahti ja Kattilalahti. Myös Pajusaaren ympäristössä on hyviä paikkoja lintujen tarkkailuun.

Veitsiluodon tuhka-altaalla voi havaita vesiluntujen ja kahlaajien lisäksi myös pikkulintuja.