1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Keminmaa

Viekö kyläkoulu huomion Keminmaan säästöissä?

Keminmaassa puntaroidaan piakkoin, mistä kunnassa säästetään talouden tasapainottamiseksi. Kiivain keskustelu käytäneen Liedakkalan koulun kohtalosta, mutta pöydällä on myös veronkorotuksia, auttavien käsiparien vähentämistä ja kunnan tytäryhtiöiden fuusoiminen.

Kuva: Arja Lento / Yle

Keminmaassa päätetään torstaina kahden miljoonan euron säästöpaketista. Pakettia kursitaan kokoon nyt toistamiseen, sillä edellisen kerran se jäi valtuustossa pöydälle ja kunta velvoitettiin aloittamaan henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut.

– Kunta on ajautunut vaikeuksiin osin omaa syytä, mutta osin valtion takia, luonnehtii Keminmaalaisten parhaaksi ryhmää luotsaava Hannu Tikkala.

Arkeen vaikuttavia päätöksiä

Luottamusmiehillä ja -naisilla on edessään kipeitä päätöksiä, jotka vaikuttavat toteutuessaan jokaisen keminmaalaisen arkeen. Verotus kiristyy näillä näkymin sekä kunnallisveron että kiinteistöverojen osalta, mutta miten paljon, sitä ei vielä tiedetä.

Valtuustoryhmissä on erilainen käsitys siitä, miten veronkorotukset toteutetaan. Osa haluaa painottaa enemmän kunnallisveron nostoa ja osa kiinteistöveroja.

– Meidän mielestä on tasapuolisempaa korottaa kunnallisveroa kuin nostaa kiinteistöveroja, sanoo kunnanvaltuuston toinen varapuheenjohtaja, vasemmistoliiton Helena Halttu.

– Jos nostetaan vain kunnallisveroa, niin meillä on pian hallussa maakunnallinen piikkipaikka, huolehtii perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Jyrki Savikuja.

Säästökohteita on perkattu yhdessä

Keminmaassa jokainen hallintokunta on velvoitettu hakemaan säästöjä omasta toiminnastaan. Käytännössä luupin alla ovat olleet kaikki muut paitsi lakisääteiset palvelut, joista ei voida tinkiä.

Kuntalaisille tämä  tarkoittaa jatkossa sitä, että hoitolaitoksissa on vähemmän auttavia käsipareja, terveyskeskuksessa on vähemmän vuodepaikkoja ja yhdessä koululuokassa on nykyistä enemmän oppilaita.

– Kaikki toimet katsotaan läpi, mitä on mahdollisuus tehdä säästöjen saamiseksi, toteaa kunnanjohtaja Mauri Posio.

Henkilökunta vähenee

Viime vuosina Keminmaa on palkannut lisää henkilökuntaa, mutta nyt suunta muuttuu ja väkeä aletaan karsia.

Jatkossa työntekijöitä olisi nykyistä vähemmän ja jäljelle jäävien työmäärä tulee kasvamaan, kun tehtäviä yhdistellään.

– Sopeuttamisohjelmalla on henkilöstövaikutuksia, mutta luonnollinen poistuma pyritään huomioimaan ja muutkin pehmeät keinot, sanoo Posio.

Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Teemu Alatalo näkee, että yt-menettely koskee koko henkilöstöä eikä pelkästään säästöpaketin kohteena olevia toimia.

Koulun kohtalo puhuttaa eniten

Eniten valtustossa riittänee kuitenkin puhetta Liedakkalan koulusta, jota on esitetty lakkautettavaksi osana säästöpakettia.

Valtuustoryhmien vetäjät hakevat sopua säästöpaketista vielä ennen valtuuston kokousta, mutta etenkin koulukysymyksessä rivien odotetaan rakoilevan myös ryhmien sisällä.

– Liedakkalan koulun kohtalo on tunteita herättävä asia, josta ryhmässä ei ole yksimielisyyttä kuten muista asioista, myöntää Alatalo.

– Säästöpaketin suurimmat ristiriidat vallitsevat Liedakkalan koulusta ja lakkautuksen vaikutuksesta kunnan 600 muuhun oppilaaseen, toteaa Savikuja.

Säästölistalla on kuitenkin muitakin aiheita, joihin valtuutetut aikovat tarttua. Sekä Alatalon, Tikkalan että Savikujan mielestä liian vähälle huomiolle on jäänyt sopeuttamisohjelmaan liittyvä suunnitelma tytäryhtiöiden fuusioimisesta ensi vuoden aikana.

– Tämä ei voi olla ihan läpihuutojuttu vaan yhtiöittämisestä täytyy tehdä taloudelliset selvitykset, painottaa Tikkala.