WinCapita-oikeudenkäynnit käräjäoikeuksille urakka – työllistää Etelä-Savossa kolmanneksen tuomareista

Ensi viikon keskiviikkona 8.10. alkava oikeudenkäynti koskettaa yli sataa asianosaista. WinCapitassa luvattiin sijoittajille mittavia voittoja valuuttakaupan avulla.

Kuva: Yle

Mikkelissä valmistaudutaan laajaan WinCapita-pyramidihuijauksiin liittyvään oikeudenkäyntiin. Etelä-Savon käräjäoikeudessa oikeuskäsittelyä on valmisteltu kuukauden ajan.

Oikeuskäsittelyä pidetään käräjäoikeuden laajimpana koko sen historian aikana.

Jutun laajuudesta kertoo, että käsittelyssä on neljä vastaajaa ja 126 asianomistajaa.

– Käsittely on mittava. Syyttäjä on nimennyt 170 kappaletta kirjallisia todisteita. Asianomistajia ja henkilökohtaisesti kuultavia on miltei 40 kappaletta ja lisäksi on seitsemän todistajaa, käräjätuomari Hanna Jaakonsaari Etelä-Savon käräjäoikeudesta kertoo.

Asianomistajista rahojaan on perimässä oikeusteitse ainakin parisenkymmentä asianomistajaa. Moni on sijoittanut toimintaan vähintään 10 000 euroa, moni huomattavasti enemmän. Suurimmat sijoitukset lähentelevät 60 000 euroa.

Keskiviikkona ja torstaina järjestetään tapauksen tiimoilta valmistelevat istunnot. Niissä tuomarit kartoittavat syyttäjien ja vastaajien kanssa asiat, jotka ovat riidattomia.

Jutun varsinainen käsittely alkaa keskiviikkona lokakuun 8. päivä.

Juttuja käsitellään kahdessa osassa

Käräjäoikeus käsittelee ensimmäisenä päärikoksen, joka on vielä tällä hetkellä rikosnimikkeeltään törkeä petos.

Tämän jälkeen käsitellään rikoksesta saadut hyödyt ja siihen liittyvät asiat. Näitä tapauksia Jaakonsaari mainitsee olevan vajaa 40.

– Jälkimmäisessä osassa käsitellään sellaisia henkilöitä, joita ei syytetä rikoksesta. Syyttäjän mukaan he ovat hyötyneet WinCapitasta syyllistymättä rikokseen.

Tapaus työllistää kolme käräjätuomaria, mikä on harvinaista.

– Oikeusministeriö on antanut tälle vuodelle kahden määräaikaisen käräjätuomarin palkkaamiseen rahaa. Meillä on työskennellyt elokuun alusta kaksi käräjätuomaria, jotka ovat vuoden loppuun asti, Jaakonsaari kertoo.

Vielä isompi urakka on ollut syyttäjillä. Etelä-Savossa tapauksia käsitellään nyt vasta sen vuoksi, että samat syyttäjät ovat käsitelleet asiat ensiksi Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon puolella.

Jos kaikki etenee suunnitellusti, istunnot saadaan päätökseen Etelä-Savossa vielä tämän vuoden puolella.

– Tämän jälkeen on vielä tuomioiden kirjoittaminen, mikä vie oman aikansa.

Osviittaa käsittelyiden kestosta antaa muut Itä-Suomen maakunnat, jossa samasta asiasta vireillä olleet käsittelyt ovat kestäneet jopa puoli vuotta. Pohjois-Savossa käräjäkäsittely aloitettiin viime joulukuussa, mutta tuomioita ei ole langetettu vielä. Asiaan vaikuttaa myös, että käräjäkäsittelyt olivat Etelä-Savoa huomattavasti laajemmat.

Myös kaikkia korkeimpaan oikeuteen nousseita menettämisseuraamusjuttuja ei ole saatu ratkottua. Esimerkiksi Pohjois-Karjalan osalta on vireillä kihlakunnan syyttäjien valitus Itä-Suomen hovioikeuden päätöksestä. Hovioikeus päätti syksyllä 2013 vapauttaa viisi WinCapitan Pohjois-Karjalan haaraan kuulunutta henkilöä korvauksista.