Hyppää sisältöön

Suurelle yleisölle tuntematon rocktenori ja viiden lapsen isä yllättää Mamma Mia! -musikaalin miespääroolissa

Heinolalainen Vallu Lukka esiintyy miespääroolissa vastikään ensi-iltansa saaneessa Mamma Mia! -musikaalissa Svenska Teaternissa. Muusikkona, musiikin opettajana ja näyttelijänä työskennellyt Lukka ponnahti musikaalista uransa huipulle.

Kuva: Brinkhoff/Mögenburg

Heinolalainen Vallu Lukka sai suuret saappaat jalkaansa Helsingin Svenska Teaternin tuoreessa Mamma Mia! -musikaalissa.

Tuhannen musikaaliin hakeneen artistin joukosta suurelle yleisölle tuntematon Lukka valittiin yhteen kolmesta miespäärooliista. Samaa roolia musikaalin elokuvaversiossa esittää James Bondina tunnettu Pierce Brosnan.

20 vuotta alalla työskennelleelle Lukalle rooli on onnenpotku.

– Olen nyt urani huipulla. En tiedä, mihin tästä voisi vielä mennä. Jos jotain olen halunnut vuosien varrella tehdä, tämä on se. Tunne on huikea.

Lukka päätyi kansainväliseen suurproduktioon sattumalta nähtyään lehdessä ilmoituksen koe-esiintymisestä. Jo ensimmäinen esiintymiskoe Lontoon tuotantotiimin edessä oli Lukalle vaikuttava kokemus.

– Soitin ensimmäisen kierroksen jälkeen vaimolle, että olipa hieno kokemus.

– Olen ollut aika vähän koe-esiintymisissä. En ole koskaan markkinoinut missään, en bändiänikään. Ja nyt ollaan tässä. Hittolainen, sanoo tummasilmäinen Lukka matalalla äänellään. 

Lär dig svenska

Mamma Mia! on maailman menestynein musikaali.

Svenska Teaternin suurhankekin on kansainvälinen. Taiteellinen johto on Britanniasta ja 30 henkilön esiintyjäryhmä on koottu pohjoismaisista ammattilaisista.

Soitin ensimmäisen kierroksen jälkeen vaimolle, että olipa hieno kokemus.

Vallu Lukka

Lukalle koko prosessin suurin haaste on ollut ruotsin kieli.

– Suurin kynnykseni oli, kehtaanko edes hakea tänne. Käytin viimeksi ruotsia ylioppilaskirjoituksissa ja siitä on jo 20 vuotta. Ei ollut helppoa herätä sinä aamuna, kun tulin teatterille natiiviruotsalaisten pariin. Mietin, miten sanon hei ja päivää ja mukava tavata. Se oli aika sokki.

Lukka satsasi ruotsin opiskeluun opettajien johdolla – ja pelko hellitti.

Esiintymisrutiinia sen sijaan ei ole tarvinnut hakea. Groove President -yhtyeen solistilla on takanaan tuhat keikkaa.

– Keikkakokemus antaa turvallisen pohjan. Silti musikaalilaulaminen on toista kuin yökerhossa rockin laulaminen. On ollut uusi haaste hakea ääneen musikaalisoundi. Olen sitä treenannut valtavasti.

Teatterikouluna Heinolan Ilmestysteatteri

Näyttelijän ura ei suinkaan ollut musiikkitieteen maisteriksi opiskelleen Lukan nuoruuden haave. Hän soitti 10-vuotiaasta alkaen bändeissä ja halusi rocktähdeksi.

Tie näyttelijäksi alkoi Heinolassa toimineessa Ilmestysteatterissa.

Olen ollut niin paljon kotoa pois, että tiedän, mitä tarkoittaa huono omatunto siitä, etten näe lapsia tarpeeksi. Musikaalityötä ja isyyttä ei ole helppoa yhdistää.

Vallu Lukka

– Kaiken, minkä olen teatterista oppinut, olen oppinut Ilmestysteatterissa. Se on ollut valtavan hieno ja monipuolinen koulu. Teimme klassikkonäytelmiä ja nykyteatteria. Opiskelimme butotanssia ja miekkailua, Lukka kertoo.

– Ilmestysteatterissa oli samanlainen henki, jonka tunnen pitkästä aikaa Mamma Mian! -ryhmässä. Se, että meillä on joukkue, pyrimme yhteiseen päämäärän ja ihmiset ovat rakkaita toisilleen. Muuten ei voi tehdä hyvää teatteria.

SOS saa rocktenorilta kyytiä

Musikaalin tarina kertoo äidistä sekä tyttärestä ja isän etsinnästä hääpäivän kynnyksellä. Tarinan sisään on käsikirjoitettu mukaan 22 Abban tunnettua kappaletta.

Abban Euroviisuvoiton aikoihin syntynyt Lukka innostui musiikista vasta elokuvan nähtyään.

– Äitini kuunteli Abbaa, ja minä kuuntelin Kissiä ja ACDC:tä. Toki Abbaa on tullut soiteltua omassa bändissä. Musikaalissa SOS on biisi, jossa laulan korkeimman äänen, jonka olen koskaan musikaaleissa laulanut. Saan vähän päästellä ja ottaa käyttöön entisen elämäni rocktenorina, Lukka virnistää.

Musikaalitähti ja viiden lapsen isä

Viime talvena Lukka nähtiin Lahden kaupunginteatterissaWest Side Storyssä.

Olen nyt urani huipulla. En tiedä, mihin tästä voisi vielä mennä.

Vallu Lukka

Mamma Mia! -kiinnityksen myötä viiden lapsen isä kulkee nyt seuraavat puolitoista Heinolan ja Helsingin väliä – huono omatunto mukanaan.

– Isänä oleminen on maailman vaikein tehtävä. Olen ollut niin paljon kotoa pois, että tiedän, mitä tarkoittaa huono omatunto siitä, etten näe lapsia tarpeeksi. Musikaalityötä ja isyyttä ei ole helppoa yhdistää. Elämässä tärkeintä ovat kuitenkin koti ja perhe.

Kikka Pohjaväre