1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomi-Venäjä kulttuuridiplomatiaa Oulussa

Oulussa alkanut Suomalais-Venäläinen Kulttuurifoorumi todistaa kahdenkeskisen järjestö- ja virkamiestason yhteistyön jatkumisesta vilkkaana. Suomen ja Venäjän väliset valtiolliset tapaamiset ovat käytännössä tauonneet osana EU:n ja Venäjän välisiä, Ukrainan kriisiin liittyviä kansainvälisiä pakotteita.

Kotimaan uutiset
Oulun Kulttuurifoorumin avauksessa tunnelman vapautti Mieskuoro Huutajat.
Oulun Kulttuurifoorumin avauksessa tunnelman vapautti Mieskuoro Huutajat.Arto Veräjänkorva / Yle

Oulun Kaupunginteatterin käytävillä aistii tapahtuman epävirallisen hengen: kun valtioiden välit vaikeutuvat, kulttuuriyhteistyötä kaivataan eniten. Viidenteentoista Suomalais-Venäläiseen Kulttuurifoorumiin osallistuu lähes 400 henkeä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö korostaa avajaistapahtumaan lähettämässään tervehdyksessä ihmisten välisten kohtaamisten tärkeyttä.

– Puolin ja toisin on syntynyt kriittistä ilmapiiriä. Erityisen myönteistä on, että ruohonjuuritason yhteistyö kiinnostaa erityisesti Venäjän puolella enemmän kuin ennen, puheenjohtaja Paula Lehtomäki Suomi-Venäjä-Seurasta toteaa.

– Tarvitsemme suoria kontakteja, mielellään myös lapsille ja nuorille, jotta ulkoapäin tulevat mielikuvat eivät liikaa hallitsisi meidän käsityksiämme.

Kulttuuriyhteistyötä kannattaa harjoittaa monialaisesti.

Valentina Pivnenko

– Kulttuurisiteet eri kulttuuriohjelmissa eivät ole päässeet vähentymään, päinvastoin, ne ovat saamassa lisää vauhtia ja volyymia, sanoo Venäjän Duuman Suomi-ryhmän koordinaattori Valentina Pivnenko.

– Toivomme hartaasti, että lähialueyhteistyö voisi jatkua, sillä on niin valtavan hyvä perusta.

Paljon vieraita Luoteis-Venäjältä

Huomattava määrä Oulun Kulttuurifoorumin osanottajista tulee Venäjältä, pelkästään Karjalan tasavallasta kuutisenkymmentä. Tapahtuma järjestetään ensi kertaa näin pohjoisessa. Ensi vuonna isäntänä toimii Petroskoi.

Kaksipäiväisen Kulttuurifoorumin aikana neuvotellaan useissa rinnakkaistapahtumissa kymmenistä uusista kultturiyhteistyöhankkeista. Foorumissa on tarjolla myös hankeneuvontaa ja tietoa uusista rahoitusohjelmista.

– Kulttuuriyhteistyötä kannattaa harjoittaa monialaisesti. Kielten opiskelu, käsityötaide, teatteritaide niin isoille kuin pienille, jopa ruokakulttuuri, Valentina Pivnenko luettelee.

Satoja hankkeita käynnistynyt

Kulttuurifoorumit ovat synnyttäneet jo satoja yksittäisiä yhteistyöhankkeita. Parhaillaan neuvotellaan 30 uudesta hankkeesta pelkästään Pohjois-Pohjanmaalle.

Konkreettisena esimerkkinä pitkäaikaisesta yhteistyöstä toimii Oulun kaupunginkirjastossa avattu Oulun läänin taidetoimikunnan (Taike) ja Karjalan tasavallan juhlanäyttely. Foorumin ohjelmaan sisältyy myös kulttuurikävelyjä, joissa osallistujat tutustuvat oululaisin taiteilijoihin ja pajatoimintaan.

Oulun Kulttuurifoorumiin osallistuvat muun muassa ulkoministeri Erkki Tuomioja ja kulttuuriministeri Pia Viitanen. Viidenteentoista Kulttuurifoorumiin liittyy illalla vietettävä Suomi-Venäjä-seuran 70-vuotisjuhla.

Lue seuraavaksi