1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Millainen on terrorilla hallitseva Isis?

Millainen on ääri-islamistinen Isis, miten se syntyi ja mitä alueita se hallitsee? Entä mikä on kalifaatti, miten Isis saa tulonsa ja voiko Isisin kukistaa ilmaiskuilla? Yle Uutisten faktapaketti vastaa tärkeimpiin kysymyksiin äärijärjestöstä, joka nousi kerralla kartalle Irakissa ja Syyriassa.

Kuvankaappaus ISISin videolta, jolla he rekrytoivat uusia jäseniä. Video on julkaistu 19. syyskuuta. Kuvan henkilöillä ei ole tekemistä uutisen kanssa. Kuva: ISIS / Reuters-tv

Kuvat ääri-islamistien terrorista saivat Yhdysvaltain presidentin muuttamaan mielensä. Barack Obama on ollut Lähi-idässä vastahakoinen taistelija, vaikka sekä Assadin hallinnon kansanmurhan kaltaiset otteet että jihadistien äärimmäinen väkivaltaisuus olisivat mahdollistaneet sotilaallisen puuttumisen tilanteeseen jo aiemmin.

Jihadistinen Isis-järjestö kertoi mestanneensa hallussaan olleen brittiläisen avustustyöntekijän David Hainesin 13. syyskuuta 2014. Kuva: SITE / EPA

Kuvat kertovat siitä, miten Isis-järjestö länsimaita provosoi: niissä teloitetaan kaksi yhdysvaltalaista ja yksi brittiläinen panttivanki, jossakin päin Pohjois-Irakia. Ja lisää mestauksia on luvassa.

Pelkästään omien kansalaisten suojelun takia Obama ei kuitenkaan hävittäjäkoneita ole ilmaan komentanut. Ääri-islamistit hallitsevat laajaa aluetta Pohjois- ja Keski-Irakista pohjoiseen Syyriaan.

Yhdysvallat ei halua katsoa sivusta, kun maailman keskeisimmälle öljyalueelle on syntymässä valtakeskus, joka perustuu brutaalille islamistiselle komennolle ja josta voi hyvin kehkeytyä koulutuspaikka länsimaihin suuntautuville terrori-iskuille.

Mitä alueita Isis nyt hallitsee?

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Isisin valvonnassa on arviolta 40 000 neliökilometrin alue Irakissa ja Syyriassa. Siihen kuuluu monia merkittäviä kaupunkeja, esim. Mosul, Tikrit, Falluja ja Tal Afar Irakissa sekä Raqqa ja Deir ez-Zor Syyriassa. Sen hallintoalueella on arviolta kahdeksan miljoonaa ihmistä.

Isisin hallitsemilla alueilla on merkittäviä öljykenttiä etenkin Irakissa, mutta myös Syyriassa. Vallatuista kaupungeista monet ovat merkittävien jokireittien varrella sijaitsevia alueellisia keskuksia.

Mikä oikein on kalifaatti, jonka Isis sanoo perustaneensa?

Isisin julistama islamilainen valtio eli kalifaatti kattaa liki koko Syyrian sekä Irakin keski- ja pohjoisosat, lukuun ottamatta Irakin kurdialuetta. Kalifaatin pääkaupunkina Isis pitää Pohjois-Syyriassa sijaitsevaa Raqqaa.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Termillä kalifaatti viitataan profeetta Muhammedin aikaan ja sitä seuranneeseen ajanjaksoon vuosina 632–661. Tuolloin hallinneiden kalifien aikana islam levisi vaatimattomista lähtökohdista nopeaan tahtiin laajalle: nykyisen Iranin kaukaisimmista perukoista nykyisen Libyan rannikolle.

Ääri-islamistit ihannoivat tuota aikakautta ja sanovat olevansa sen elävöittäjiä – ovathan jihadistit taas saaneet haltuunsa laajahkon maa-alueen.

Isisin tavoitteena on levittää valtaansa, ensin Jordaniaan, Palestiinaan ja Libanoniin, ja lopulta koko islamilaiseen maailmaan.

Mistä Isis saa pääosan varoistaan?

Sen tärkein tulonlähde on öljy. Organisaatiolla sanotaan olevan öljyvaroja hallussaan kahden miljardin dollarin edestä. Isis salakuljettaa Irakista pumpattavaa öljyä Syyriaan, Turkkiin, Irakin Kurdistaniin ja Iraniin.

Irakin tunnetut öljyvarat ovat maailman kolmanneksi suurimmat Saudi-Arabian ja Kanadan jälkeen. Kuva: Haider al-Assadee / EPA

Isisin hallitsemilla öljykentillä Pohjois-Irakissa pumpataan öljyä päivittäin 25 000–40 000 barrelia. Sen hinnaksi arvioidaan 1,2 miljoonaa dollaria pimeillä markkinoilla – tämä on siis päivittäistä tuloa.

Suurin viimeaikainen lisäys Isisin tuloihin oli Mosulin kaupungin valtaus kesäkuussa: Isis ryöväsi keskuspankin kassan ja nettosi 425 miljoonaa dollaria.

Isisiä sanotaan tämän hetken rikkaimmaksi terrorijärjestöksi maailmassa.

Millä muilla keinoin Isis rahoittaa toimintaansa?

Isisin kerrotaan ansaitsevan kahdeksan miljoonaa dollaria kuukaudessa kiristyksellä – kiristyksen kohteena on paikallinen liike-elämä. Isis nimittää itse suojelurahoja ”vallankumousveroksi”. Se on ansainnut 65 miljoonaa dollaria tähän mennessä panttivankien sieppaamisilla.

Isis on vallannut suuren osan läntisestä Irakista – siitä syystä sen hallussa on 40 prosenttia koko maan vehnäntuotannosta. Se on vallannut hallinnon viljavarastoja ja myy viljaa paikalliselle väestölle omaan laskuunsa.

Isisin tuoreimmat valtaukset ovat Hadithan pato Luoteis-Irakissa, 600 000 barrelia päivässä öljyä kuljettava öljyputki Turkkiin, suuri Baijin öljynjalostamo Bagdadin pohjoispuolella sekä pohjoisen Irakin sementtitehtaat. Se on siis juurtumassa vahvasti alueen elinkeinoelämään.

Miten Yhdysvallat ja sen tukijat ovat iskeneet Isisiä vastaan?

Irakissa Yhdysvallat aloitti ilmaiskut Isisiä vastaan elokuussa, sen jälkeen kun Isis oli alkukesästä vallannut merkittäviä kaupunkeja, mm. öljykaupunki Mosulin. Myös Ranska on tehnyt ilmaiskuja Irakiin.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Syyriassa Yhdysvallat aloitti ilmaiskut Isisin tukikohtiin syyskuun lopulla. Yhdysvaltain ilmaiskuoperaatioon on osallistunut useita arabimaita: Saudi-Arabia, Yhdistyneet arabiemiraatit, Bahrain, Jordania ja Qatar. Yhdysvaltain länsimaisista liittolaisista mukaan ovat tulleet Ranska, Britannia, Belgia ja Tanska.

Syyriassa Yhdysvallat ja sen liittolaiset ovat yrittäneet erityisesti raunioittaa Isisin taloutta ilmaiskuilla. Iskujen ensimmäisiksi kohteiksi valittiinkin 12 järjestön ylläpitämää öljynjalostamoa.

Ovatko ilmaiskut olleet tehokkaita?

Ilmaiskut eivät yleensä ole olleet tehokkaita, jos tarkoitus on tuhota vihollinen tai syöstä hallinto vallasta – tarvittaisiin myös maajoukkojen panosta, ja niitä Yhdysvallat ei halua lähettää eivätkä myötämieliset arabimaat pysty lähettämään.

Yhdysvaltain laivaston Hornet lähti Persianlahdelta USS George H.W. Bush -lentotukialuksen kiitoradalta Irakiin 15. elokuuta 2014. Kuva: Mazen Mahdi / EPA

Esimerkiksi Saddam Husseinia ei saatu vallasta pelkillä ilmaiskuilla eivätkä massiiviset ilmapommitukset riittäneet natsi-Saksankaan kaatumiseen. Mutta nuo kohteet olivat kansallisvaltioita, joilla oli vakiintuneet yhteiskuntarakenteensa ja luonnonvaransa. Sen sijaan Isisin valta ei ole samalla tavalla vakiintunut, joten sen horjuttaminen ilmahyökkäyksillä voi olla tehokastakin.

Esimerkiksi merkittävän Mosulin padon takaisinvaltauksessa Isisiltä ilmaiskuilla oli keskeinen rooli.

Harkitseeko Yhdysvallat maajoukkojen lähettämistä Syyriaan ilmaiskujen jälkeen?

Presidentti Barack Obama on sulkenut pois maajoukkojen lähettämisen. Obaman mukaan Isisin kaataminen maajoukoilla kuuluu kansallisille asevoimille ja muille kapinallisjoukoille.

Miten vahvat Isisin asevoimat ovat? Paljonko niissä on länsimaista tulleita taistelijoita?

Yhdysvaltain arvion mukaan Isisillä on Irakissa ja Syyriassa yhteensä 31 000 taistelijaa – tosin alhaisempiakin arvioita on esitetty. Huomattava määrä Isisin jihadisteista on peräisin ulkomailta: 12 000 on tullut Irakin ja Syyrian ulkopuolelta, yhteensä 81 maasta.

Noin 2 500 on tullut länsimaista. Joidenkin lähteiden mukaan länsimaista tulleet jihadistit ovat olleet otteiltaan raaempia kuin arabitaistelijat.

Millaisen hallinnon Isis on perustanut valtaamilleen alueille?

Isis on tullut tunnetuksi hyvin raaoista otteistaan. Se on syyllistynyt joukkoteloituksiin mm. uskonnollisia ja etnisiä vähemmistöjä vastaan. Vaino on kohdistunut mm. jesideihin, shiiamuslimeihin ja kristittyihin. Ulkomaalaisia järjestö on siepannut ja teloittanut kaulan katkaisemisella.

Valtaamilleen alueille se on vuoden kuluessa perustanut islamilaisen hallinnon. Sitä leimaa islamin ankarien säädösten tiukka noudattaminen.

Järjestön ehdoton johtaja niin hallinto- kuin sotilasasioissa on kalifiksi itsensä nimittänyt Abu Bakr al-Baghdadi. Hän on jakanut maansa provinsseihin, joilla on omat johtajansa.

Monet Syyrian valtionhallinnon virkamiehet ovat siirtyneet Isisin palvelukseen ja hoitavat nyt uuden hallinnon tehtäviä sähkö- ja vesihuollosta kouluihin, leipomoihin ja pankkeihin. Syyrian Raqqan kaupunki on noussut järjestön hallinnolliseksi keskukseksi.

Islamilainen laki on voimassa ja kapinoijia kohdellaan kolkosti. Mutta monien asukkaiden kerrotaan olevan jopa tyytyväisiä uuteen komentoon, sisällissodan kaoottisempien vaiheiden jälkeen.

Mitkä ovat Isisin suhteet muihin Syyrian kapinallisryhmiin?

Välit Syyrian toiseen islamistiryhmään Al-Nusran rintamaan ovat kireät. Isis perusti Al-Nusran rintaman vuoden 2012 alussa, ja Nusran taistelijat osoittautuivatkin tehokkaaksi iskuryhmäksi Syyrian hallinnon joukkoja vastaan.

Isis riitaantui Nusran rintaman kanssa sen jälkeen, kun Isis väitti järjestöjen yhdistyneen. Nusran rintama kiisti tämän. Al-Qaidan johtaja Ayman al-Zawahiri asettui kiistassa Nusran tueksi ja katkaisi suhteensa Isikseen. Isis ja Nusran rintama ovat sittemmin myös taistelleet toisiaan vastaan.

Mikä on ääri-islamistinen Khorasanin ryhmä, josta on uutisoitu viime päivinä?

Kyse on vain noin 50 taistelijasta, joita Yhdysvallat kuitenkin pitää vaarallisina, sillä heidän sanotaan valmistelevan terrori-iskuja länsimaihin. Yhdysvallat on tehnyt useita ilmaiskuja tätä terroristisolua vastaan.

Khorasan-nimi viittaa kyseisten taistelijoiden taustaan Afganistanin ja Pakistanin operaatioissa. Nimi on Yhdysvaltain antama.

Miten Isis aikoinaan syntyi?

Isis on sunnimuslimien äärijärjestö, joka seuraa terroristiverkosto al-Qaidan ideologiaa ja periaatteita. Isis kehkeytyi 1990-luvun lopulla perustetusta jihadistisesta taistelujärjestöstä. Se otti nimekseen Irakin al-Qaida ja teki terrori-iskuja yhdysvaltalaisia joukkoja vastaan Irakissa miehityksen (2003) alkuvaiheista alkaen.

Järjestö otti 2006 nimekseen Irakin islamilainen valtio (ISI). Vahvimmillaan sillä oli merkittävä asema Irakin sunnialueilla. Väkivaltaiset otteet muslimejakin kohtaan johtivat siihen, että sunnijohtajat eri puolilla maata kääntyivät sitä vastaan, Yhdysvaltain asevoimien tukemina.

Yhdysvaltain vetäytymisen jälkeen ISI alkoi Irakissa jälleen vahvistua. 2013 nimi muuttui muotoon Isis (Irakin ja Syyrian islamilainen valtio) – se tunnetaan myös nimellä Isil. Isis sekaantui jo varhain Syyrian sisällissotaan - se oli mukana perustamassa sinne taistelujärjestö al-Nusran rintamaa.

Kesäkuussa 2014 Isis muutti nimensä IS:ksi, eli Islamilaiseksi valtioksi. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun se oli vallannut uusia alueita sekä Syyriassa että Irakissa ja julistanut perustaneensa islamilaisen valtion eli kalifaatin.