Helppo vessapaperitesti auttaa pienentämään vesilaskua

Vuotava vessanpönttö jää helposti huomaamatta, mutta voi aiheuttaa asukkaalle jopa tuhansien eurojen ylimääräisen laskun.

Kotimaa
Vessapaperinpala wc-pöntön sisäseinässä
Jos vessapaperi jää kiinni pari tuntia käyttämättä olleen vessanpöntön takaseinämään, on pöntössä todennäköisesti vuotoPaula Koskinen / Yle

Huoltomies Arvo Talve Turun Talo Teamista törmää vuotaviin vessanpönttöihin päivittäin. Kylpyhuoneen lattialle vettä valuttava pönttö tulee korjattua yleensä nopeasti, mutta wc-istuimen sisälle vettä voi liristä kauankin ennen kuin ongelmaan puututaan.

– Siitä ei ole asukkaalle esteettistä haittaa, joten ongelman korjaaminen voi helposti jäädä. Harvemmin ajatellaan, että kun vettä valuu hukkaan ja wc-pytty joutuu täyttämään säiliötä jatkuvasti, se nostaa vesilaskua, Talve sanoo.

Pienikin vuoto voi aiheuttaa jopa tuhansien eurojen kustannukset

Mika Artesola taloyhtiöiden Puheenjohtajien Klubista sanoo, että wc-pöntön sisälle valuva vuoto jää monilta asukkailta huomaamatta. Taloudelliset vaikutukset ovat kuitenkin merkittävät.

– Nuppineulan kokoista vuotoa ei välttämättä huomaa, mutta kun se pikku hiljaa valuttelee vettä vaikka vuoden ympäri, niin puhutaan jopa tuhansien eurojen kustannuksista per pönttö.

Artesola suosittelee tarkastamaan oman vessanpöntön tilanteen silloin tällöin. Mahdollisen pöntön sisälle tapahtuvan vuodon voi testata yksinkertaisella konstilla.

– Laita pari arkkia vessapaperia pytyn sisäpuolelle seinää vasten. Jos paperit jäävät siihen kiinni, on hyvin oletettavaa, että pöntössä on pieni vuoto. Jos paperi irtoaa ja on kuiva, niin pöntössä ei ole pienintäkään vuotoa, Artesola sanoo.

Korjaaminen onnistuu joko helposti tai ei ollenkaan

Wc-pöntön vuotaminen johtuu yleensä tiivisteen kulumisesta. Arvo Talve Turun Talo Teamista kertoo, että halvimpien wc-pönttömallien korjaaminen voi kuitenkin osoittautua mahdottomaksi.

– Jos halpamalli sattuu vuotamaan, siihen ei todennäköisesti saa varaosia mistään. Saati että saisi edes avattua koko pyttyä, niin että sitä voisi korjata.

Yleisiin suomalaisiin ja ruotsalaisiin wc-istuinmalleihin varaosia saa helposti ja vuotavan pöntön korjaaminen onnistuu usein itse.