Kukonharjan ja Tattaran koulut joutuvat taas lakkautusuhan alle Nakkilassa

Nakkila on pohtinut pitkään, lakkauttaako se Kukonharjan ja Tattaran kyläkoulut. Tammikuussa valtuusto päätti, että koulut saavat jatkaa, mutta nyt asia nousee uudestaan päätöksentekoon.

Kukonharja, Huittinen
Tattaran koulu
Juha-Petri Kujansuu

Nakkilan Kukonharjan ja Tattaran koulut joutuvat taas lakkautusuhan alle.

Nakkilan sivistystoimen on etsittävä lähes 210 000 euron säästöt ensi vuodelle. Säästöistä lähes puolet voitaisiin saada lakkauttamalla Kukonharjan ja Tattaran kyläkoulut elokuussa 2015..

Kukonharjan ja Tattaran koulujen kohtalo on Nakkilassa eräänlainen ikiliikkuja. Sivistystoimen johto on jo pitkään kannattanut näiden koulujen lakkauttamista, jotta säästöjä ei jouduta tekemään opetuksen laadusta.

– Koulut lakkauttamalla saataisiin jo lähes puolet ensi vuoden säästötarpeesta eli lähes 94 000 euroa. Jos kouluja ei lakkauteta, säästöt pitää etsiä muualta. Kyse on arvovalinnoista, ja odotan poliitikoilta päätöksiä, sivistysjohtaja Pekka Varheensalo sanoo.

Jos kouluja ei lakkauteta, säästöt pitää etsiä muualta.

Nakkilan sivistysjohtaja Pekka Varheensalo

Vaihtoehtoiset säästöt iskevät laatuun

Vaihtoehtoisia säästöehdotuksia ovat muun muassa oppituntien vähentäminen, aamu- ja iltapäivätoiminnan leikkaaminen, koulukuljetusten kilometrirajan nostaminen, musiikkiopisto-sopimusten lakkauttaminen, päivähoitajien määrän vähentäminen päivähoidosta, teatteri- ja kilpailukuljetusten vähentäminen ja avustajien käyttäminen opettajien sijaisina.

– Toivon, että nämä päätökset tehtäisiin mahdollisimman tunteettomasti asiapohjalta. Ratkaisu olisi silloin helpompi perustella sekä itselleen että sidosryhmilleen, Varheensalo sanoo poliitikoille.

Toivon, että nämä päätökset tehtäisiin mahdollisimman tunteettomasti asiapohjalta.

Nakkilan sivistysjohtaja Pekka Varheensalo

Poliittinen kiistakapula

Viimeksi vuodenvaihteessa kunnanhallitus kannatti Kukonharjan ja Tattaran koulujen lakkauttamista, mutta valtuusto päätti, ettei kouluihin kosketa. Päätös syntyi äänin 16-11.

Sivistysjohtaja Varheensalo on tehnyt kyselyn, jonka mukaan ainakin 13 valtuuston jäsentä oli jo muutama kuukausi äänestyksen jälkeen sittenkin kahden koulun lakkauttamisen kannalla.

Varheensalo kysyy ensiksi säästökantaa sivistyslautakunnalta. Lautakunta suhtautui myönteisesti Kukonharjan ja Tattaran lakkauttamiseen jo viime käsittelykierroksella.