1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ulkoasiainvaliokunta kuuli UM:n katsauksesta uutisista – Salolainen: "Aikamoinen kritiikin paikka"

On erittäin huolestuttavaa, että tällainen yleistyy, sanoo ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen tietojen vuotamisesta. Ulkoministeriön tulevaisuuskatsaus tuli julki tänään tiistaina, vaikka se oli määrä julkaista vasta perjantaina.

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Pertti Salolainen (kok.) suomii tapaa, jolla ulkoministeriön virkamiesten tekemä uusi tulevaisuuskatsaus tuli tiistaina julkisuuteen.

Hänen mukaansa ulkoasiainvaliokunta ei ollut tulevaisuuskatsauksen sisällöstä tietoinen ennen kuin Yle ja MTV uutisoivat siitä. Salolainen sanoo toimivansa tällä hetkellä valiokunnan puheenjohtajana, koska varsinainen puheenjohtaja Timo Soini (ps.) on matkoilla.

– Meillä ei ollut minkäänlaista tietoa tästä aikaisemmin, vaikka esimerkiksi tänään oli kokous. Mitään informaatiota meille ei tullut tästä tulevaisuuskatsauksesta, Salolainen kertoo.

– On erittäin huolestuttavaa, että tällainen nyt yleistyy. Minäkin tällä hetkellä toimivana valiokunnan puheenjohtajana saan kuulla tästä Mainostelevision uutisista – jälleen, niin kuin (ulkoministeriön) vakoilutapauksesta runsas vuosi sitten.

Salolaisen mielestä kyseessä on "aikamoinen kritiikin paikka".

– Toinen seikka on se, että vasta pari päivää sitten Ilkka Kanervan puolustusmäärärahatoimikunnan mietintö vuoti myöskin julkisuuteen, vaikka julkistamisen pitäisi tapahtua huomenna eli 1. päivänä lokakuuta.

Ulkoministeriön valtiosihteeri Peter Stenlund kertoi aiemmin tiistai-iltana, että tulevaisuuskatsauksen oli määrä tulla julki vasta perjantaina.

Katsauksen mukaan "Nato-jäsenyys selkeyttäisi monin tavoin Suomen asemaa". Tällaisia asioita pyöritellään keskusteluissa jatkuvasti, Salolainen katsoo.

– Tässä (katsauksessa) ei ole mitään varsinaista johtopäätöstä, joka johtaisi mihinkään ratkaisevaan uudelleenarviointiin. Siinä vain todetaan, että Nato-jäsenyys selkiinnyttäisi Suomen asemaa.

– Totta kai näin on. Jos päädytään jompaankumpaan ratkaisuun, selkiyttäähän se, mutta ei tässä ole mitään politiikkasuositusta varsinaisesti, hän sanoo.