1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Kupla puhkesi kun rahoja ei tullut: Hämeenlinnaan ei nouse Euroopan suurinta autotaloa

Euroopan suurinta autotaloa Hämeenlinnaan suunnitellut Sunny Car Center ei saanut kerättyä 8,4 miljoonaa euroa, jotta se olisi saanut ostettua edes tontin itselleen Hämeenlinnan kaupungilta. Kaupunki lähetti saman tien haastehakemuksen oikeuteen, jotta maakauppa saadaan purettua.

Kaupunginlakimies Miia Luukko (oik.) kävi keskiviikkona klo 8.20 Kanta-Hämeen käräjäoikeuden kansliassa jättämässä haastehakemuksen, jolla kaupunki purkaa Kirstulan maakaupan. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Hämeenlinnan kaupungin lakimies Miia Luukko ja apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo katsoivat keskiviikkoaamuna klo 8 jälkeen kaupungin kaikki pankkitilit, mutta turhaan.

Ennakko-odotukset toteutuivat, 8,4 miljoonaa euroa ei ollut ilmestynyt millekään tilille.

– Miltään tililtä ei löytynyt sellaista summaa. Tietyllä tavalla olen pettynyt, mutta olen ollut tässä hommassa aika kauan ja tiedän, etteivät läheskään kaikki elinkeinopoliittiset hankkeet aina mene maaliin, Juha Isosuo maalailee.

Miltään tililtä ei löytynyt sellaista summaa, tietyllä tavalla olen pettynyt

Juha Isosuo

Sunny Car Centerin toimitusjohtaja Markku Ritaluoman piti siirtää summa kaupungin tilille, jotta hänen vuosien unelmansa jättimäisestä autotalosta olisi voinut pysyä elossa.

Rahoilla Ritaluoma olisi lunastanut autotalolle tontin Kirstulan kaupunginosasta, Hämeenlinnan pohjoispuolelta.

Kaupunginlakimies Miia Luukolle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin lähteä kiikuttamaan haastehakemusta Kanta-Hämeen käräjäoikeuteen, jotta tontista tehty sopimus saadaan purettua.

Sunny Car Center ennätti saada tontille pystyyn vain korkean mainospylvään.

Kaupungilla on jonkin verran saatavia SCC:ltä

Kaupunki alkaa suunnitella Kirstulan tontin tulevaisuutta puhtaalta pöydältä.

Onko kaupungilla saatavia Sunny Car Centeriltä?

– Jonkin verran. Ne haetaan perinnän kautta, jos ei muuten saada, Isosuo tokaisee.

Apulaiskaupunginjohtaja ei usko, että SCC:n jäljiltä kaupungissa käytäisiin vielä poliittista polemiikkia. Hänen mielestään sellaiseen ei ole oikein syytä.

– Elinkeinopolitiikan eteen täytyy tehdä töitä. Hämeenlinnan kaupunki ei ole tässä hävinnyt mitään, hanke jäi vain toteutumatta.

Opittiinko tästä tapauksesta mitään?

– Täytyy olla tarkempi sopimuksissa.