Tuohtunut Vapaavuori aamu-tv:ssä: Joutavanpäiväinen riitely lopetettava

Paljon viime päivinä julkisuudessa ollut elinkeinoministeri haluaa vastuullisten päättäjien kiinnitävän huomionsa pääasioihin eikä riitelyyn joutavanpäiväisistä.

Ylen aamu
Jan Vapaavuori
Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) puolusti ydinvoimalinjauksiaan Aamu-tv:n haastattelussa.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) sanoi keskiviikkona Ylen aamu–tv:n haastattelussa, ettei ryhdy arvailemaan todennäköisyyksiä sen suhteen, järjestyykö Talvivaaran rahoitus ja onnistuuko kaivosyhtiö välttämään konkurssin.

– Mutta totta kai, jokainen asiaa seurannut ymmärtää, kuinka hankalasta asiasta on kyse, Vapaavuori sanoi.

Suomen valtio on Talvivaaran osaomistaja ja yksi velkojista.

Talvivaaran kaivosyhtiö esitteli tiistaina yrityssaneerausohjelmansa. Tiistaina Vapaavuori totesi, ettei valtio ei sulje pois mahdollisuutta osallistua Talvivaaran markkinaehtoiseen rahoittamiseen. Vapaavuori pitää yrityssaneerausohjelmaa poikkeuksellisena.

– Kutakuinkin kaikki velat pitäisi leikata pois ja ehdotetaan poikkeuksellista saneerausmenettelyä. Silti moni asia on auki, kuten esimerkiksi se vaadittava rahoitus, jota nyt on melkein vuosi yritetty huonolla menestyksellä kaivaa kasaan.

"Hautalan ei kannattaisi ryhtyä kiviä heittelemään"

Viime päivinä on puhuttu Vapaavuoren mahdollisesta jääviydestä Fennovoiman ydinvoimalapäätöksessä. Kohu syntyi, kun kaksi oikeustieteilijää epäili Vapaavuorta esteelliseksi, koska hän allekirjoitti helmikuussa yhteistyösopimuksen Suomen ja Venäjän ydinenergiasta.

Venäjän puolelta allekirjoittajana oli Rosatomin toimitusjohtaja Sergei Kirijenko.

– Meillähän ei ole minkäänlaisia mahdollisuuksia vaikuttaa siihen, kuka Venäjän puolelta mitäkin allekirjoittaa.

Vapaavuoren mukaan kyse on Suomen ja Venäjän valtioiden välisestä tavanomaisesta sopimuksesta. Ministerin mukaan Suomella on aiemminkin ollut samankaltaisia "perinteisiä" sopimuksia Neuvostoliiton ja useiden länsimaiden kanssa.

– Käsittääkseni sopimukseen ei sinänsä kukaan ole esittänyt mitään kritiikkiä.

Vihreiden Heidi Hautalan epäili Twitterissä, että hallitus saattaa kaatua Vapaavuoren jääviysepäilyyn.

– Jos nyt katsotaan, että keitä ministereitä on viime aikoina kaatunut, niin ehkä Heidi Hautala ei ole se, jonka ensimmäisenä kannattaa ryhtyä kiviä heittelemään.

Vapaavuori ei usko, että kohu olisi häneen tai kokoomukseen kohdistettua ajojahtia. Vapaavuoren mukaan kyse on enemmänkin kilpailusta tämän päivän mediakentällä.

– Toisaalta kyse on toki myös siitä, että tähän liittyy varsin herkkä Venäjä-suhde ja varsin herkkä kysymys Venäjästä ja ydinvoimasta, jotka molemmat ovat herkkiä.

Vapaavuoren mukaan asioista tulee kuitenkin kyetä keskustelemaan vakavasti ja asiallisesti – faktat ja fiktiot toisistaan erottaen.

Lisää yhteistyötä tarvitaan

Entä minkälaiset ovat kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien välit?

– En minä ole niin kiinnostunut siitä, että mitkä ne välit ovat. Ei se ole minusta olennaista.

Olennaista Vapaavuoren mukaan on valtakunnan asioita voidaan viedä eteenpäin ja hoitaa niitä vastuullisesti – vaikka välillä puolueet olisivatkin eri mieltä. Entä onko yhteistyötä riittävästi?

– Aina voisi olla enemmänkin.

– Suomen taloudellinen tilanne on niin hankala ja niin vakava. Meillä on niin monia perustavaa laatua olevia taloudellisia ongelmia, että nyt kaikkien vastuullisten päättäjien kannattaisi keskittää huomio pääasioihin, eikä riitelyyn joutavanpäiväisistä.