1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Naton johdossa aloittavan Jens Stoltenbergin Venäjä-linjaa odotetaan

Jens Stoltenbergillä on hyvät suhteet niin Venäjän presidenttiin kuin pääministeriinkin.Teininä Stoltenberg heitti kiviä Yhdysvaltain Oslon-lähetystöllä vastustaessaan Vietnamin sotaa.

Jens Stoltenberg Kuva: Daniel Sannum Lauten / AFP

Norjan entinen pääministeri Jens Stoltenberg aloittaa tänään keskiviikkona sotilasliitto Naton pääsihteerinä. Hän seuraa tehtävässä tanskalaista Anders Fogh Rasmussenia. Stoltenberg on ensimmäinen Naton pääsihteeri, joka on kotoisin Venäjän naapurimaasta. Hänellä on hyvät välit Venäjän presidentti Vladimir Putiniin ja pääministeri Dmitri Medvedeviin.

Monessa Natolle keskeisessä maassa on juuri nyt levotonta: Ukrainassa, Syyriassa, Libyassa ja Afganistanissa. Stoltenberg ei ole hiiskunut etukäteen linjastaan Naton johdossa. Pientä vinkkiä antoi kenties hänen lausuntonsa norjalaiselle uutistoimisto NTB:lle syyskuussa. Tuolloin hän sanoi, ettei Venäjän kanssa vanhaan tapaan jatkaminen ole vaihtoehto.

55-vuotias Stoltenberg on taloustieteilijä ja entinen työväenpuolueen johtaja. Pääministeri hän oli vuosina 2005–2013. Myös hänen vanhempansa olivat poliitikkoja. Norjalaismedian mukaan Saksan liittokansleri Angela Merkel tuki Stoltenbergiä Naton johtoon, näin hänen kerrotaan saaneen myös Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman tuen.

Naton vastustajasta sen johtajaksi

Stoltenberg oli aiemmin kiivas Naton ja EU:n vastustaja. Pitkätukkaisena teininä 1970-luvulla hän heitteli kiviä Yhdysvaltain Oslon-lähetystöllä, sillä vastusti Vietnamin sotaa. 1980-luvulla hän johti Norjan työväenpuolueen nuorisojärjestöä. Juuri tuona aikana järjestö muutti Nato-kantaansa: sitä ennen se ajoi Norjan eroa Natosta.

Natoon kuuluu 28 maata. Liiton ongelmana on ollut, että sen jäsenet ovat säästäneet viime vuosina puolustusbudjeteistaan. Norja on yksi harvoista Nato-maista, jotka ovat kasvattaneet puolustusmenojaan.