Isis kärsi kurdien hyökkäyksessä pahan takaiskun

Isis on menettänyt toisen hallussaan olleista Syyrian ja Irakin välisistä rajanylityspaikoista. Samalla alueella asuva sunnimuslimien heimo kääntyi Isistä vastaan.

Ulkomaat
Syyrian kartta.
Yle Uutisgrafiikka

Kurdien peshmerga-joukot ovat länsimaiden ilmavoimien tukemina tehneet hyökkäyksiä ääri-islamilaista Isis-järjestöä vastaan useilla rintamilla. Uutistoimisto Reutersin mukaan Isis olisi kärsinyt pahan takaiskun Irakin ja Syyrian välisellä raja-alueella.

Reuters kertoo kurdien ottaneen haltuunsa Rabian rajanylityspaikan. Hyökkäykseen osallistui kurdijoukkoja niin Irakista kuin Syyriastakin, mikä on uutta Isistä vastaan käydyssä sodassa.

Rabian rajapisteen kautta kulkee tärkein maantie Isiksen kesäkuussa valtaamaan Mosulin kaupunkiin Irakin pohjoisosassa. Rabia on toinen kahdesta Isiksen hallussa olleista Irakin ja Syyrian välisistä rajanylityspaikoista. Jos Isis menettää toisenkin, joukkojen vapaa kulku maiden välillä häiriintyy pahasti.

Samalla Rabian aluetta hallinnut sunnimuslimeihin kuuluva Shammar-heimo ilmoittaa kannattavansa Isistä vastaan taistelevaa liittoumaa. Tämä on Isikselle vakava strateginen tappio.

Kurdit ovat tehneet viime päivinä vastahyökkäyksiä myös pohjoisempana. Peshmergojen pääsihteeri Jabbar Yawar arvioi, että taistelijat ovat vallanneet takaisin noin puolet siitä Pohjois-Irakin alueesta, jonka Isis valtasi elokuun alussa otettuaan äkkirynnäköllä haltuunsa Erbilin kaupungin.

Turkin rajan tuntumassa syyrialainen Kobanen kaupunki (arabiaksi Ain al-Arab) on yhä tiukemmin Isisiksen puristuksessa. Turkki on lähettänyt rajalle vahvoja armeijan osastoja ja taistelupanssareita.

Turkin hallitus pyysi eilen tiistaina parlamentin lupaa valtuuttaa asevoimat aseellisiin toimiin Isistä vastaan Syyrian ja Irakin maaperällä. Parlamentti käsittelee asiaa huomenna torstaina.

Lähteet: Reuters, AFP