1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kanerva: Puolustuksen resurssivaje alkaa konkretisoitua tällä vuosikymmenellä

Kansanedustaja Ilkka Kanervan johtaman työryhmän valmistama raportti tarjoaa pohjan tuleviin eduskuntavaaleihin.

Ilkka Kanerva. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Suomen puolustuksen tulevaisuudennäkymiä selvittäneen työryhmän mukaan puolustusvoimien resurssien riittämättömyys alkaa näkyä käytännössä tämän vuosikymmenen loppupuolella.

Parlamentaarisen selvitysryhmän puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) sanoi keskiviikkona, että puolustukseen käytettävät resurssit ovat liian rajalliset. Hänen mukaansa puolustusvoimat ei kykene ilman lisärahoitusta täyttämään tehtäväänsä kuin muutaman lähivuoden ajan.

– Puolustuksen tavoitetilan ja resurssien välillä on epätasapaino, jota ei voi pitää kestävänä tilana. Emme pääse sitä karkuun väitteillä, että vähemmällä enemmän. Se sitruuna on puristettu kuiviin, Kanerva sanoi.

Raportissa ei pyritä ratkaisemaan rahoitusmalleja, joilla vajetta voitaisiin paikata. Kanervan mukaan ryhmä piti kuitenkin perusteltuna puolustusmäärärahojen asteittaista korottamista 150 miljoonalla eurolla ja tähän tehtävällä inflaatiotarkistuksella. Vasemmistoliitto jätti Kanervan mukaan tähän kohtaan eriävän mielipiteensä.

– (Rahoitusmalli) on pohdittava sen hetkisessä tilanteessa, mutta siitä ollaan yksimielisiä, että Suomella ei ole varaa laiminlyödä puolustusvalmiuden ylläpitämiseen liittyviä hankintoja, Kanerva sanoi.

Kanervan mukaan erityisiä haasteita tuo sodankäynnin muuttuminen matalan intensiteetin hybridisodaksi, josta esimerkkinä on Ukrainan kriisi.

Lisäksi materiaalihankintojen kustannusten nousu ja kiristynyt taloustilanne luovat hänen mukaansa uusia haasteita puolustuskyvyn ylläpitämiselle.

Kanervan raportin tarkoituksena on tarjota poliittisille päättäjille pohjan tuleviin eduskuntavaaleihin ja ennen kaikkea niitä seuraaville hallitusneuvotteluille.

Raportti luovutettiin tänään puolustusministeri Carl Haglundille (r.).