1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Syyhyepidemiaan altistunut Lappeenrannassa mahdollisesti yli sata potilasta

Etelä-Karjalan keskussairaalan syyhyepidemia on laajentunut. Tartuntaan altistuneita voi olla huomattavasti enemmän kuin mitä alussa arvioitiin.

Kuva: Yle

Viime viikolla todettu syyhyepidemia Etelä-Karjalan keskussairaalassa on laajentunut. Nyt on ilmennyt tapauksia, jotka ovat aluksi luultujen altistuneiden ulkopuolella. Aiemmin altistuneita arveltiin olevan noin 20 potilasta ja noin 10 henkilökuntaan kuuluvaa.

– Mahdollisesti altistuneita on jopa yli sata potilasta. Lisäksi osastolla on käynyt paljon vierailijoita ja muita ihmisiä, jotka ovat voineet saada tartunnan, kertoo infektioylilääkäri Pekka Suomalainen Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä.

Aiemmin altistuneiksi katsotut potilaat ovat jo saaneet kirjeen Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiriltä eli Eksotelta. Nyt uusille mahdollisesti altistuneille potilaille lähetetään asiaa koskeva kirje, jossa on tietoa oirekuvasta ja hoidosta.

Lääkkeet maksutta

Syyhytapausten määrä varmistuu seuraavien viikkojen aikana. Osastolla A9 syyhyn saaneiden potilaiden lääkkeet saa maksutta Eksoten hyvinvointi- tai terveysasemilta tai Imatran kaupungin terveyskeskuksesta Eksoten kustannuksella.

Viime viikolla Lappeenrannassa Etelä-Karjalan keskussairaalan osaston A9 potilaalla todettiin laaja-alainen karstainen syyhy, joka on tartuttava. Kyseessä on harvinainen Norwegian scabies eli norjalaistyyppinen syyhy eli karstasyyhy.

Karstasyyhyn taudinaiheuttaja on sama Sarcoptes scabiei -punkki kuin tavallisessakin syyhyssä. Jos terve ihminen saa syyhyn karstasyyhypotilaalta, hänen syyhynsä on tavallinen syyhy. Henkilöllä, jolla on vaikea perussairaus ja puolustuskyky heikentynyt, punkkien määrä voi olla hyvin suuri. Tällöin syyhy muuttuu karstasyyhyksi.