Heijastinporot ilmestyvät teille myös tänä syksynä – ruotsalainen valmistaja kehitteli kestävämmän aineen

Paliskuntain yhdistys testaa jälleen tänä syksynä porojen sarviin tarkoitettua heijastinsprayta. Ruotsalainen sprayvalmistaja on kehitellyt kestävämmän aineen, jota kokeillaan 300:lla porolla.

ilmiöt
Boazu man čorvviide lea cirgojuvvon šleđggonávnnas
Anne Ollila

Paliskuntain yhdistys testaa tänä syksynä paranneltua versiota porojen sarviin suihkutettavasta heijastinaineesta.

Porojen heijastinsprayta kokeiltiin Suomessa ensimmäistä kertaa viime keväänä. Noin kahdenkymmenen poron sarviin suihkutettu aine osoittautui näkyväksi, mutta ei pysynyt toivotulla tavalla.

Nyt Paliskuntain yhdistys testaakin, miten uusi, ruotsalaisen Albedo100:n Reflective Spray -heijastinaine pysyy porojen sarvissa.

– Olemme toiveikkaita kokeilun suhteen. Testasimme heijastinsprayta jo keväällä ja totesimme sen hyvin toimivaksi, sillä porojen sarven muotoa on vaikea sekoittaa mihinkään muuhun. Ainetta on pyritty muuttamaan kestävämmäksi ja kokeilemmekin tänä syksynä sprayn lisäksi myös pensselillä maalattavaa heijastinainetta, kertoo Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Ollila.

Heijastinsprayta testataan tämän syksyn poroerotusten yhteydessä Rovaniemen seudun paliskunnissa. Kokeilussa on mukana kuutisen poronhoitajaa ja arviolta 300 poroa.

– Kokeilemme sprayta nyt Rovaniemen seudulla, jotta saamme mahdollisimman paljon palautetta tienkäyttäjiltä. Poromiehet ovat olleet hyvin kiinnostuneita asiasta, innokkaita kokeiluun olisi ollut enemmänkin, kertoo Ollila.

Heijastinmaalilla pyritään parantamaan sekä ihmisten että porojen turvallisuutta

Paliskuntain yhdistyksen mukaan Suomen teillä jää auton alle vuosittain noin 3500-4500 poroa. Suurin osa tapauksista sattuu pohjoisessa pimeimpään vuodenaikaan, marras-tammikuussa.

Heijastinspraylla pyritään parantamaan sekä porojen että ihmisten turvallisuutta.

– Toivomme porojen näkyvyyden vaikuttavan porokolarien määrään, kertoo Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Ollila.