1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lahden Radion aamu juhli kolmikymppisiään kuuntelijoiden kanssa

Lokakuun 1. päivänä 30 vuotta ensimmäisen aamulähetyksen jälkeen toimituksessa vietettiin juhlapäivää avoimien ovien merkeissä. Katso kuvat ja video merkkipäivästä sekä lue tekijöiden muistelot. Voit myös kuunnella, miltä kuulosti Lahden Radion historiallinen, ensimmäinen lähetys vuonna 1984.

Kotimaan uutiset
Kuuntelijoita studiossa avoimien ovien päivänä.

Täällä Lahti – Lahden Radio.

Yllä olevat sanat olivat ensimmäiset, jotka Lahden Radion päällikkö Kauko Kojonen rauhallisella äänellään lausui lokakuun 1. päivänä vuonna 1984. Yleisradion alueelliset radiolähetykset Lahdesta olivat alkaneet jo 1960-luvun lopulla.

Lahden Radio aloitti aamutoimintansa viidentenä Ylen paikallisradiona 1984.

Siihen asti olimme tehneet vain kymmenminuuttisia alueuutisia ja päiväkatsausta. Uutta oli se, että musiikki tuli osaksi ohjelmaa.

Ritva Koivisto

Kello oli 6.15. Se oli maanantaiaamu ja Raunon nimipäivä. Seitsemän jälkeen ääneen pääsi toimitussihteeri Ritva Koivisto. Hän päätti lähetyksen kello kahdeksan.

Lahden Radio oli tosin ottanut eräänlaisen varaslähdön välittämällä Tampereen paikallisradion avulla jo edellisenä iltana Kuusysin ja Valkeakosken Hakan jalkapallo-ottelun.

Lahden Radion toimintaideologia oli "olla lähellä kuulijaa”. Noin Kauko Kojonen kristallisoi Lahden Radion toimintaperiaatteen ensimmäisessä lähetyksessä.

Hän kertoi myös ilouutisen kuulijoille: Lahden Radiossa kuullaan musiikkitoimittaja Seppo Sillanpään kokoama toivekonsertti maanantaisin.

Henkilökuntaa Lahden Radiossa oli tuolloin viitisentoista. Toimittajien lisäksi porukkaan kuului kanslisti, puhelinkeskuksen hoitaja ja jopa autonkuljettaja. Radiolla oli sivukonttori Heinolassa, jossa työskenteli Seppo Tyrväinen.

"Suuri mullistus työntekoon"

Yleisradion Lahden toimituksessa vuosikymmeniä työskennellyt Ritva Koivisto aloitti Yle-uransa Lahdessa vuonna 1970.

– 1970 olin kesätoimittajana kolme kuukautta. Hämmästyttävää kyllä, muistan yhä, miten olimme kaupungintalon piippuhyllyllä. Vuonna 1981 tulipalo ajoi meidät evakkoon. Olimme vähän aikaa Kopin taloksi kutsutussa pankkitalossa, kunnes nykyiset tilat valmistuivat.

Ritva Koivisto.

Koivisto juonsi myös ensimmäistä Lahden Radion aamulähetystä.

– Sitä aamua en muista kristallinkirkkaasti, mutta muistan kyllä ajan, jolloin aamulähetyksiä valmisteltiin ja ne alkoivat. Se oli suuri mullistus työntekoon. Siihen asti olimme tehneet vain kymmenminuuttisia alueuutisia ja päiväkatsausta. Uutta oli se, että musiikki tuli osaksi ohjelmaa.

– Uutena tuli myös suora puhuminen. Se on taiteenlaji, jossa en ollut koskaan kotonani. Siinä mielessä olen uutistoimittaja, että pitää olla valmiiksi hiottu teksti edessä kuin että alkaa vapaasti puhua. Niin kuin siihen aikaan sanottiin juontajista, sitä mitä sylki suuhun tuo, muutama vuosi sitten eläkkeelle jäänyt Koivisto kertoo.

Vuodet kuluvat, aiheet säilyvät

Hierarkialla oli kolmen vuosikymmenen takaisessa Suomessa merkitystä.

– Siihen aikaan mentiin pomot ensin. Esimies juonsi ensimmäisen tunnin. Sitten pantiin toimitussihteeri juontamaan toinen tunti. Työnjohdon piti luoda pohjat.

Vanhoissa radion arkistopätkissä puhutaan nykyäänkin tutuista asioista: esimerkiksi jalkapallosta, moottoripyöräilystä ja vieraillaan Vääksyn kanavalla.

– Sehän oli paikallisradiotoiminnan tarkoitus Yleisradiossa, että eletään ihmisten arjessa ja ollaan lähellä niissä asioissa, jotka ovat meidän kuuntelijoillemme tärkeitä ja rakkaita.

"Kun aloittaa uutta ohjelmaa, on kuin menisi vieraalle mantereelle"

Lahden Radion entinen päällikkö Kauko Kojonen kertoo, että oma lähetys käynnistyi pitkän prosessin tuloksena.

– Aamu oli silloin vain tehdyn työn päätepiste, että polkaistaan ohjelma käyntiin. Kun aloittaa uutta ohjelmaa, on kuin menisi vieraalle mantereelle.

Palautettakin tuli.

Esimerkkinä esimerkiksi Tapani Ripatin Ocsidit, jotka olivat suurenmoisia nuorille tehtyjä ohjelmia.

Kauko Kojonen

– Palaute oli hyvää, koska ihmisillä ei ollut vertailukohtaa. He varmaan ajattelivat, että on tämä ainakin uutta. Lahden Radion perustaminen oli aikamoinen ponnistus, sitä ei heti haluttu Lahteen. Lopulta Helsingilläkään ei ollut muuta mahdollisuutta kuin hyväksyä, että se lähti toimimaan.

– Meillä oli paljon omaa yritteliäisyyttä. Teimme mitä ihmeellisimpiä ohjelmia, mitä muut alueradiot eivät tehneet. Esimerkkinä esimerkiksi Tapani Ripatin Ocsidit, jotka olivat suurenmoisia nuorille tehtyjä ohjelmia. Oli myös kisaradiota. Lähetimme esimerkiksi uutisia vaikka kuinka monella vieraalla kielellä.

Ihan ensimmäinen, tasan kolmenkymmenen vuoden takainen aamu ei ole yksittäisenä päivänä jäänyt Kojosenkaan mieleen.

– En muista siitä yhtään mitään. Se meni ja sillä siisti. Tänä aamuna kuuntelin ja ajattelin, että olihan se radiopuhetta, mutta kovin sivistyneeltä minä kuulostin, Kojonen miettii.

Lähetystä oli aikanaan tekemässä juontajan lisäksi äänitarkkailija.

– Tekniset vaatimukset olivat hyvin suuret. Tarvittiin äänitarkkailijoita, että kaikki meni kohdalleen.

Nykyisestä Yleisradiosta Kojonen pitää merkittävänä nopeaa kehitystä.

– Kun tulin Yleisradioon 1960-luvulla Eino S. Revon aikana, haaveilimme siitä, että Yleisradio olisi sellainen väline kuin se on nykyään.

Kolmikymppisiä juhlistettiin kahvin ja pullan merkeissä

Tarjoiluja Lahden Radion tiloissa.
Hanna Lumme / Yle
Miehet kahvilla.
Hanna Lumme / Yle
Vihtori kaverikuvassa.
Hanna Lumme / Yle
Ihmiset kahvittelevat Ylen toimituksessa.
Hanna Lumme / Yle
Tapani Ripatti hymyilee toimituksessa.
Hanna Lumme / Yle
Onnittelupäre.
Hanna Lumme / Yle

_Juttua täydennetty 1.10.2014 klo 13.50. Lisätty otsikkoon sana aamu. Lisäksi jutun tekstiin lisätty maininta alueellisen radiotoiminnan alkamisesta Lahdessa 1960-luvun lopulla. Korjattu Seppo Tyrväistä koskeva nimivirhe. _

Lue seuraavaksi