1. yle.fi
  2. Uutiset

Hoitaja urkki 23 potilaan tietoja – sai sakot

Sairaanhoitaja on tuomittu sakkoihin potilastietojen luvattomasta katselusta Lapin käräjäoikeudessa. Käräjäoikeuden mukaan hoitaja oli katsellut muun muassa työkavereidensa ja sukulaistensa potilastietoja, vaikka hänellä ei ollut siihen työhön liittyvää syytä.

Kotimaan uutiset
Lääkäri tutkii potilaan tietoja potilastietojärjestelmästä.
Yle

Lapin käräjäoikeus totesi sairaanhoitajan katselleen luvattomasti 23 ihmisen potilastietoja Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä huhtikuussa 2012. Ihmiset eivät olleet tapahtuma-aikaan asioineet syytetyn työpaikalla, Lapin keskussairaalan päivystyksessä. Käräjäoikeuden mukaan kyse on ollut arkaluonteisten tietojen käsittelystä, mutta asiassa ei ole käynyt ilmi, että tietoja olisi levitetty eteenpäin.

Käräjäoikeus piti hoitajan todennäköisenä motiivina uteliaisuutta ja ajankulua.

Useimmat tietourkinnan uhriksi joutuneet eivät olleet kuitenkaan kärsineet vahinkoa tai haittaa tapauksen vuoksi. Hoitaja oli menettänyt asian vuoksi työnsä.

Lapin käräjäoikeus tuomitsi hänet 70 päiväsakkoon henkilörekisteririkoksesta. Maksettavaksi tuli 910 euroa.

Viisi asianomistajaa eli tietourkinnan uhria vaati naiselta korvauksia kärsimyksestä yhteensä 1200 euroa. Lisäksi hän joutuu maksamaan oikeudenkäyntikuluja yli 4400 euroa.

Lapin käräjäoikeus hylkäsi syytteen virkavelvollisuuden rikkomisesta, koska syytetty oli ollit työntekijänä eikä virkasuhteessa Lapin keskussairaalassa. Sairaanhoitajan työtehtävät eivät ole sisältäneet julkisen vallan käyttöä eikä hänellä ole ollut virkavelvollisuuden rikkomisen edellyttävää virkamiesasemaa tai julkisen vallan käyttöä sisältäviä työtehtäviä.

Lue seuraavaksi