Rintamaitoa haetaan taksilla Joensuussa – sairaalavauvat saavat nyt äidinmaitoa kyllikseen

Luovutettua äidinmaitoa on haettu pari vuotta taksilla joensuulaisäideiltä. Äidinmaitoa riittää ainakin tällä hetkellä hyvin vauvoille keskussairaalassa.

Kotimaa
Vastasyntyneen vauvan varpaat
Antti Eintola / Yle

Luovutettua äidinmaitoa riittää tällä hetkellä hyvin vauvoille Pohjois-Karjalan keskussairaalassa. Äidinmaidonluovuttajista on ollut aika ajoin pulaa, mutta nyt tilanne on erittäin hyvä. Syynä on muun muassa se, että maitoa on parin vuoden ajan haettu äideiltä.

– Meillä on tosi hyvä tilanne äidinmaidossa tällä hetkellä. Joudutaan jopa pitämään pientä taukoa, että saadaan käytettyä maidot ennen kuin menevät vanhaksi. Osasyy tilanteeseen on varmasti se, että maito haetaan taksilla kotoa. Tätä on tehty yli kahden vuoden ajan. Maito haetaan noin viidentoista kilometrin säteellä Joensuusta. Reittiliikenne hoitaa kuljetuksen maakunnasta, ravitsemustyöntekijä Paula Riikonen äidinmaitokeskuksesta kertoo.

Keskussairaalasta muistutetaan, että luovutetun äidinmaidon ja luovuttajien määrä voi kuitenkin nopeasti muuttua eli äitejä kannustetaan toimintaan mukaan. Äidinmaito säilyy pakkasessa ainoastaan noin 3-4 kuukautta. Joensuussa luovutetusta äidinmaidosta maksetaan 19 euroa litralta. Luovuttajat seulotaan hyvin tarkasti.

– Täytyy olla esimerkiksi hiv-todistukset ja maitonäytteet, bakteerit tutkitaan maidosta eli kyllä se aika tarkkaa on. Myös äidin kunto, sairaudet ja lääkitykset otetaan huomioon, ravitsemustyöntekijä Paula Riikonen äidinmaitokeskuksesta sanoo.