1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Kahden käden kättelyn merkitys on muuttunut vuosisatojen aikana

Kättely on ollut alunperin ritareiden luottamuksenosoitus. Kättelyn vahvistaminen vasemmalla kädellä on nykyään lämmin tapa, mutta aikoinaan se osoitti epäluottamusta.

ilmiöt
Professori Reijo Heikkinen ja toimittaja Harri Nousiainen laittoivat kättelyn leikiksi
Toimittaja Harri Nousiaisen ja professori Reijo Heikkisen sarjassa käsitellään yleisiä tapoja ja sanoja, joiden alkukohta on jäänyt pimentoon.

Suurin osa ihmisistä on oikeakätisiä, joten ritaritkin halusivat osoittaa luottamuksensa tervehtimällä oikealla kädellä, jota käytetään myös puolustamiseen.

– Alun perin siihen liittyi myös lievähkö luottamuksen osoitus, kun vasemmalla kädellä vahvistettiin kättelyä. Samalla varmistettiin, että hihassa ei ole tikaria. Tänä päivänä ilmiö on kääntynyt päälaelleen, kertoo professori Reijo Heikkinen.

Tavallisten ihmisten keskuuteen kättely on levinnyt professori Heikkisen mukaan vasta paljon myöhemmin, kun Brittein saarilta uskonnonvainojen takia Amerikkaan lähteneet puritaanit levittävät kulttuurinsa Yhdysvaltoihin.

Professori Reijo Heikkinen kertoo kättelyn historiasta lisää videolla.

Toimittaja Harri Nousiainen ja professori Reijo Heikkinen ovat tehneet aiemmin monta radiosarjaa, yli 200 jaksoa, Yle Kainuun lähetyksiin muun muassa Kainuun historiasta, kainuulaisista merkkihenkilöistä ja patsaista. Nyt monumenttimiehet käsittelevät sarjassaan mukanamme kulkevia asioita. Vastasyntyneilläkin on menneisyyden reppu, mutta aikuisikään ehtineillä se on jo todella iso.

Lue seuraavaksi