"Yksinäisyys on musta kissa metsässä"

Tanssia ujutetaan sanojen avulla ihmisten ihon alle – ainakin Kajaanissa. Harrastusmahdollisuuksien ja tanssiesitysten lisäksi kaupungissa on kehitetty tapoja, joilla katsojat pääsisivät paremmin käsiksi taidemuotoon.

kulttuuri
Kaksi alakoululaista poikaa on kumpartunut pulpettinsa ylle kirjoitustehtävään.
Tuukka Myllymäki / Yle

Kajaanilaisen Kätönlahden koulun kolmasluokkalaiset on haastettu erityiseen sanapajaan. Tehtävänä on muun muassa tehdä aforismi aiheesta yksinäisyys.

– Yksinäisyys on musta kissa metsässä, lausuu yksi koululainen hiljaa tuotoksensa.

Tulossa olevan tanssiteoksenYksinäinen kuningatarkoululaiskatsojia valmistellaan pian nähtävän esityksen teemoihin, kuten yksinäisyyteen.

Lapset eivät ole nähneet tanssiteosta, mutta he kuvittelevat asioita siihen liittyen ja virittäytyvät teokseen.

Minna Härkönen

– Keksitään, kuvitellaan, kirjoitetaan ja kuunnellaan. Lapset eivät ole nähneet tanssiteosta, mutta he kuvittelevat asioita siihen liittyen ja virittäytyvät teokseen, kertoo sanataideohjaaja, tanssiryhmä Roudan tiedottaja Minna Härkönen.

– Idea sai alkunsa, kun mietimme, miten saisimme osallistettua yleisöä entistä paremmin teokseen.

Tavoitteena on siis se, että yleisölle - tässä tapauksessa lapsille - jäisi tanssiesityksestä isompi jälki, enemmän käteen.

Nyt kokeiltava sanapaja-toiminta on uusi, routalaisten itsensä kehittämä konsepti. Routa järjestää tänä syksynä sanapajoja kajaanilaisille kolmas- ja nelosluokkalaisille. Pian koululaiset näkevät itse esityksen, ja vielä esityksen jälkeen oppilaat pääsevät osallistumaan tanssityöpajaan.

tanssiryhmä Roudan mainoskuva esityksestä Yksinäinen kuningatar.
Tanssijat Anni Hirvonen ja Sonja Pakalén Yksinäinen kuningatar -teoksen mainoskuvassa.Ia Samoil

Tanssia on höystetty sanalla ennenkin, tanssiryhmä Routa on muun muassa järjestänyt viime vuosina usein keskustelutilaisuuksia esitystensä jälkeen.

– Eikä tanssi ole puhumaton taidemuoto. Roudankin esityksissä käytetään usein puhetta, myös tässä _Yksinäisessä kuningattaressa, _Minna Härkönen huomauttaa.

Kajaanilaiskoululaisten esityksen teemoja ennakoivissa sanapajoissa syntyneet aforismit ripustetaan esille Gereraattori-näyttämön lämpiöön, missä tanssiesityksiin saapuvat voivat niitä ihailla.

Aikuisille ja lapsille suunnattu Yksinäinen kuningatar - tanssiteos tulee ensi-iltaan perjantaina 10.10.2014.