1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Tämän takia lankeamme nettihuijauksiin: "Hyväuskoisuus on hyvinvointiyhteiskunnan ominaisuus"

Keskusrikospoliisin mukaan nettihuijausten määrä on lisääntynyt Suomessa rajusti. Psykologian emeritusprofessori arvioi, että taustalla on suomalaisten luottavaisuus, jonka taso on hämmästyttänyt myös tutkijoita. Kun yhteiskunnassa on paljon hyvää, herkkyys tulla huijatuksi voi lisääntyä.

Kuva: Terhi Upola / Yle

Kun sähköpostiin kilahtaa odottamaton viesti miljoonaperinnöstä tai pilkkahintaisesta asunnosta Helsingin keskustassa, hälytyskellojen on syytä soida. Näin ei kuitenkaan aina käy.

Nettihuijausten uhreja tulee poliisin tietoon yhä enemmän.

Psykologian emeritusprofessori, luennoitsija ja kirjailija Markku Ojanen näkee hyväuskoisuuden hyvinvointivaltion tuottamana ominaisuutena. Ihminen luottaa tulevaisuuteen ja pitää onnenpotkua uskottavana.

– Kuvamme tulevaisuudesta on yleisesti ottaen myönteinen – olen sitä vuosien varrella tutkinut. Välillä oikein hämmästyy, miten optimistisia ja toiveikkaita ihmiset ovat – mikä on hieno ominaisuus. Mutta se on myös omiaan sokaisemaan ihmisiä. Useissa tutkimuksissa on todettu, että kun yhteiskunnassa on paljon hyvää, myös herkkyys huijatuksi tulemiselle voi lisääntyä, Ojanen myöntää.

Toisin kuin monissa muissa länsimaissa, Suomessa luottamus yhteiskuntaa ja kanssaihmisiä kohtaan on edelleen vahva.

Luottamuksen korkean tason on voinut todeta tänä vuonna myös Tilastokeskuksen kokoamista taulukoista että Antti Kouvon väitöskirjasta.

Suomessa ei ole mitenkään poikkeuksellista pysähtyä kadulla kuuntelemaan tuntemattoman selityksiä ja ehdotuksia. Toisaalla ollaan varovaisempia, kriittisempiä ja epäluuloisempia, arvioi Ojanen.

– Luottavaisuus on myös hieno asia! Ei elämästä tulisi mitään, jos emme luottaisi jopa vieraisiin ihmisiin, Ojanen muistuttaa.

Niukkuuden keskellä harkintakyky pettää

Toisinaan nettihuijaukseen haksahdetaan henkilökohtaisen elämäntilanteen takia. Jos on jo pitkään haaveillut kumppanista, asunnosta tai pankkitili näyttää nollaa, huijarin viesti näyttäytyy toiveiden täyttymyksenä.

– Viimeaikaisessa tutkimuksessa on havaittu, että kaikenlainen niukkuus, sosiaalinen ja aineellinen, heikentää merkittävästi ihmisen päätöksentekokykyä ja johtaa huonoihin ratkaisuihin. Jos on rahasta pulaa, otetaan helposti kallista lainaa, vaikka olisi halvempaakin tarjolla. Eri elämäntilanteissa tarkkaavaisuus voi niukentua ja suostuu kaikenlaiseen, emeritusprofessori Markku Ojanen kuvailee.

Kaupassakin tarjotaan ilmaisia maistiaisia; se tuottaa tunteen, että kyllä nyt täytyy ostaa.

Nettihuijaukset hyödyntävät samaa tematiikkaa kuin rahapelit: riskin on valmis ottamaan, jos on teoreettinen mahdollisuus voittaa panostukseen suhteutettuna kohtuuttoman paljon rahaa.

– Meitä houkuttelevat kivuttomat voitot. Jos näyttää, että helposti voi saada omaisuutta, siihen tartutaan. Rahan uskotaan tekevän onnelliseksi, onnellisuusprofessori Ojanen tiivistää.

Nykyään useimmat tunnistavat nettihuijarit, jotka lähestyvät uhriaan ontuvalla suomen kielellä kirjoitetulla sähköpostilla.

– Muistan, kun joskus 90-luvun alussa tuli ensimmäinen "perintö". Kyllä se ihmetytti. Nythän niihin on tottunut.

Viehättävyys, auktoriteetti ja kiitollisuudenvelka huijarien aseina

Huijarit ovat keksineet yhä ovelampia tapoja petkuttaa ja hämätä uhriaan.

– Mukana on sosiaalipsykologisia tekijöitä. Historiassa voidaan mennä aina Machiavelliin saakka ja katsoa, millaisia keinoja voidaan käyttää. Yksi niistä on auktoriteetti. Minullekin on tulluttarjouksia, jossa taustalla on hieno organisaatio ja lakimies tai tohtori, Ojanen listaa.

Pelkkä kauniin naisen kuva sai miehet suostumaan selvästi alempiin talletuskorkoihin.

Myös silkka ystävällisyys lisää todennäköisyyttä langeta huijaukseen. Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan pelkkä kauniin naisen kuva sai miehet suostumaan selvästi alempiin talletuskorkoihin.

– Se oli onneksi vain kokeellinen tutkimus. Viestin nurkassa oli viehättävän naisen kuva. Eli näin pöllöjä me miehet olemme – ja ilmeisesti myös naiset, Ojanen naurahtaa.

Toiset hyödyntävät kiitollisuudenvelkaa. Ihminen vedetään nettihuijauksen syövereihin pienten lahjusten avulla.

– Usein pelataan tällaisella vastavuoroisuudella. Eli jos huijari ymmärtää antaa meille jotain mukamas lahjaksi, meille tulee sellainen vastavuoroisuuden paine, joka saa meidät tekemään hölmöjä juttuja. Sen takia kaupassakin tarjotaan ilmaisia maistiaisia. Se tuottaa tunteen, että kyllä nyt täytyy ostaa. Maailmassa ei voi mitään saada ilmaiseksi.