1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kiireisen rakentamisen seuraukset tulevat nyt eteen lähiöissä: "Taloja tullaan purkamaan paljon"

Tulevina vuosina Suomessa puretaan asiantuntijan mukaan runsaasti 1960- ja 1970-luvuilla rakennettuja betonikerrostaloja. Kerrostalot eivät täytä enää nykyaikaisia vaatimuksia ja niiden remontoiminen tulee liian kalliiksi.

Kotimaan uutiset
Kerrostalon seinää.
Yle

Suomessa joudutaan tulevina vuosina purkamaan yhä useampia 1960- ja 1970-luvuilla rakennettuja betonikerrostaloja. 40 vuotta sitten rakennettuja taloja on osin remontoitu, mutta asiantuntijoiden mukaan talot ovat pikkuhiljaa tulleet tiensä päähän.

Esimerkiksi kuopiolainen vuokra-asuntoyhtiö Niiralan Kulma suunnittelee seuraaville vuosille yhdeksän rivitalon eli 59 asunnon purkamista Kuopion Päivärannasta. Tarkoituksena on rakentaa tilalle kokonaan uudet asuintalot.

– Etelä-Suomessa on jo purettu paljon betonitaloja, ja Kuopiossakin otetaan nyt ensiaskeleita. Seuraavina vuosina taloja tullaan purkamaan paljon, ja syynä on se, että korjauskustannukset nousevat jo liian kalliiksi, arvioi Kuopion Niiralan Kulman toimitusjohtaja Kari Keränen.

"Ajateltiin, että riittää kun talo kestää 30 vuotta"

1960- ja 1970-luvuilla rakennetut betonitalot eivät vastaa enää nykyajan vaatimuksia ja korjauksen alle joutuvat usein ainakin lämpöeristykset, sähköjärjestelmät ja vesiputket. Esimerkiksi sähköjohdot ovat monissa taloissa alimitoitettuja ja lämpöeristykset liian ohuita.

Myös se on jättänyt jälkensä, että 1970-luvulla taloja rakennettiin kovalla tahdilla.

– Asuntopula oli silloin voimakasta maaltamuuton vuoksi. Valtion tavoitteena oli purkaa asuntopulaa edullisella rakentamisella. Silloin ajateltiin, että riittää kun talo kestää 30 vuotta. Se ei tietenkään ollut teknisen suunnittelun lähtökohta, mutta se oli sen ajan ajattelutapa. Ajateltiin, että taloja voidaan uusia tai korjata jälkikäteen, sanoo Lujatalon hallituksen puheenjohtaja Hannu Isotalo.

Taloissa käytettiin usein vain alle 10 senttimetrin villaeristystä, kun nykyään eristykset ovat moninkertaisia. Myös esimerkiksi ikkunat olivat nykyistä kevyempiä.

– Kun joudutaan uusimaan monia asioita ja tekemään rankkoja korjauksia, kustannukset nousevat nopeasti niin korkealle, että parempi on purkaa koko rakennus. 70-luvulla ei mietitty energiankulutusta ja kasvihuonekaasuja, jotka nykyään ovat tärkeitä asioita rakentamisessa. Talot rakennettiin sen ajan ja silloisen maailman mukaan, Keränen toteaa.

Matalat koulurakennukset keräävät kosteutta

Myös 1960- ja 1970-luvulla rakennetut matalarakenteiset talot kuten päiväkodit ja koulut ovat monissa kunnissa nykyään ongelma niiden home-esiintymien vuoksi. Lujatalon toimitusjohtajan mukaan talot rakennettiin aivan liian matalalle ja suunniteltiin huolimattomasti.

Arkkitehtuurissa tehtiin monimutkaisia ja kertaluonteisia ratkaisuja, jotka eivät toimineet.

Hannu Isotalo

– Sehän oli pelkkää tyhmyyttä. Arkkitehtuurissa tehtiin monimutkaisia ja kertaluonteisia ratkaisuja, jotka eivät toimineet. Taloista haluttiin matalia, yksikerroksisia taloja, joista on kuitenkin erittäin vaikea pitää kosteutta poissa. Matalataloille ei varmaan edes harkittu käyttöikää. Tällaisille taloille olisi ehdottoman tärkeää tehdä vuositarkastukset, mutta esimerkiksi pienissä kunnissa ei ole ollut resursseja tähän, Hannu Isotalo sanoo.

Niiralan Kulman toimitusjohtaja Kari Keränen ei usko, että mikään lähiöbetonitalo voisi elää esimerkiksi 2100-luvulle asti. Talot vaatisivat ainakin rankkoja korjauksia ja täysin uudistetun tekniikan. Sen sijaan hän toivoo, että seuraavan 40 vuoden päästä voitaisiin katsoa menneeseen ylpeämpinä.

– Tällä hetkellä on todella vaikea arvioida, miten ihmiset haluaa asua 50 vuoden päästä. Esimerkiksi 70-luvun taloistahan on jouduttu muuttamaan huoneistojen muotoa, ehkä sama on edessä myöhemminkin. Kuitenkin vuonna 2014 rakennetut talot tehdään niin, että runkorakenne kestää sata vuotta.

1960- ja 1970-luvuilla rakennetut lähiöt ovat aiheena Ylen Torstaiseurassa 2.10. Suora lähetys Radio Suomesta tulee Kuopion Päivärannan lähiöstä 14:30 alkaen.

Lue seuraavaksi