1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Supertulvat tulevat kerran sadassa vuodessa - riskien kartoitukseen toivotaan nyt apua kansalaisilta

Kerran sadassa vuodessa toistuvat supertulvat uhkaavat Etelä-Pohjanmaan tulva-alueilla satoja ihmisiä ja aiheuttavat kymmenien miljoonien eurojen vahinkoja. Nyt näille alueille on laadittu ensimmäisen kerran ehdotukset tulvariskien hallintasuunnitelmiksi. Suunnitelmista toivotaan palautetta tulva-alueiden asukkailta.

Jalasjärven Alavalli 19.4.2013. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Suomen 21 merkittävästä tulvariskialueesta neljä sijaitsee Etelä-Pohjanmaalla: Lapua, Ilmajoki – Seinäjoki, Ylistaro – Vähäkyrö sekä Laihia – Runsor. Tulvariskien hallintasuunnitelmiin voi tutustua paperiversioina Lapuanjoen, Kyrönjoen ja Laihianjoen alueen kunnissa ja keskeisissä kirjastoissa sekä Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen Seinäjoen, Vaasan ja Kokkolan toimipisteissä.  Sähköisesti asiakirjat löytyvät verkkosivun www.ymparisto.fi/vaikutavesiin (siirryt toiseen palveluun) kautta. Sähköinen kommentointi on mahdollista myös www.otakantaa.fi (siirryt toiseen palveluun) -palvelun kautta.

Asiantuntija Erika Raitalampi Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta sanoo, että tulva-alueiden asukkailta saatava paikallistieto on tärkeää suunnitelmien tekemisessä.

– Toivomme, että kansalaiset tutustuvat suunnitelmiin ja arvioivat oman kokemuksensa ja paikallisen tietonsa perusteella, ovatko esitetyt toimenpiteet oikeita ja tavoitteet riittäviä.

Jos supertulva tulee - oletko valmis?

Tulvakartoitusten perusteella on arvioitu, että kerran sadassa vuodessa toistuva tulva aiheuttaa Lapualla 15 miljoonan euron vahingot ja uhkaa noin 200 asukasta. Kyrönjoen merkittävillä tulva-alueilla uhattuna on vastaavasti lähes 400 asukasta ja arvioidut vahingot ovat 18 miljoonaa euroa. Laihianjoella on kerran sadassa vuodessa toistuvalla tulvalla uhattuna puolestaan 50 asukasta ja arvioidut vahingot ovat kolme miljoonaa euroa.

Kaikilla alueilla tulva uhkaa merkittävästi myös liikenneyhteyksiä. Erityisen ongelmallinen tilanne on Laihianjoella, jossa tulva uhkaa yhteyttä Vaasan lentokentälle sekä Vaasan ja Seinäjoen välistä moottoritietä ja rautatietä.

Tarkempia tietoja tulvan uhkaamista kohteista löytyy tulvakarttapalvelusta www.ymparisto.fi/tulvakartat (siirryt toiseen palveluun).

Tulviin voi, kannattaa ja pitää varautua

Erika Raitalammen mukaan kaikissa nyt nähtävillä olevissa ehdotuksissa painotetaan maankäytön suunnittelun ja omatoimisen varautumisen merkitystä.

– Vaikka pääpaino on viranomaisten - valtion ja kuntien - toimenpiteillä, pitää muistaa, että omatoiminen varautuminen tulviin on tärkeää, sanoo Raitalampi.  Asuinrakennuksen suojaaminen tulvalta on asukkaan omalla vastuulla.

Tulvariskien hallintasuunnitelmassa Etelä-Pohjanmaan eri tulva-aleille ehdotetaan erilaisia toimenpiteitä.

Kyrönjoen alueella keskeiseksi toimenpiteeksi on nostettu Kyrönjoen yläosan pengerrysalueiden käytön muutos niin, että suurten tulvien uhatessa jokivettä päästettäisiin pengerrysalueille nykyistä myöhemmin ja näin voitaisiin merkittävästi pienentää Ilmajoen tulvavahinkoja. Lapuanjoella on nostettu esille mm Kuortaneenjärven säännöstelyn mahdollinen muutos ja Lapuanjoen pengerrysalueiden käytön mahdollinen muutos. Laihianjoella on erityisesti kiinnitetty huomiota tulva-alueen ohittavan moottoritien suunnitteluun ja rautatieyhteyttä suojaavaan penkereen suunnitteluun.

Kansalaisten kuulemisen jälkeen suunnittelusta vastanneet ELY-keskusten tulvaryhmät hiovat suunnitelmat lopulliseen muotoon. Maa- ja metsätalousministeriö hyväksyy suunnitelmat ensi vuoden lopulla.