Karjalainen: Kaksi lasta kiidätetty Tukholmaan vesirokon vuoksi

Lehti kirjoittaa, että vesirokkorokote voisi estää vakavat sairastumiset ja säästää kymmenen miljoonaa euroa joka vuosi. Toistaiseksi rokotetta ei ole hyväksytty kansalliseen ohjelmaan.

terveys

Tänä vuonna kaksi suomalaislasta on kuljetettu helikopterilla Tukholmaan tehohoitoon vesirokon takia, uutisoi sanomalehti Karjalainen (siirryt toiseen palveluun). Toinen lapsista vietiin Karoliiniseen yliopistosairaalaan Kuopiosta, toinen Helsingistä.

Tukholmassa lapsille annettiin ECMO-hoitoa, jossa verenkiertoa hapetetaan keinotekoisen keuhkon avulla. Hoitoa tarvitaan useimmiten silloin, kun hengityskonehoito ei riitä.

ECMO-hoitoon turvautuminen on äärimmäisen harvinaista. Karjalaisen haastattelema lastentautiopin professori Matti Korppi Tampereen yliopistosta muistelee, että kaupungissa on viiden vuoden aikana kuljetettu yksi keskonen saamaan hoitoa.

Vesirokkoon sairastuu vuosittain noin 57 000 suomalaista. Keskimäärin heistä menehtyy 1–2.

Karjalaisen mukaan vesirokkorokote voisi estää vakavat sairastumiset ja säästää yhteiskunnalta kymmenen miljoonaa euroa vuosittain.

Viime vuonna sosiaali- ja terveysministeriö ajoi rokotetta kansalliseen rokotusohjelmaan, mutta ehdotusta ei hyväksytty budjettiriihessä. Tänä vuonna ehdotus ei edennyt edes riiheen saakka, kirjoittaa Karjalainen.