Kaverikoira nauttii ihmisten kohtaamisesta

Kaverikoiratoimintaan sopivat koirat, jotka tykkäävät ja nauttivat vieraiden ihmisten rapsuttelusta erilaisissa ympäristöissä. Kainuussa säännöllinen vierailutoiminta halutaan aloittaa Paltamossa, Kuhmossa ja Suomussalmella.

ilmiöt
Koira läähättää helteessä
Tiina Kokko / Yle

Kennelliiton kaverikoiratoiminnassa kaverikoirat ohjaajineen vierailevat esimerkiksi erilaisissa laitoksissa, kouluissa, päiväkodeissa ja tapahtumissa.

– Vierailemme ihmisten luona, joilla ei ole mahdollista pitää omaa lemmikkiä. Kaverikoirat haluavat tuoda iloa niille, jotka ehkä kaipaavat sitä, että saavat silitellä ja paijailla elävää olentoa, kertoo Kainuun kaverikoirien Kennelliiton yhdyshenkilö Erja Uotila.

Kainuussa kaverikoira-ohjaajapareja on tällä hetkellä reilut 20 lähinnä Sotkamon ja Kajaanin alueella. Koulutettuja ohjaajia ja koiria on myös muun muassa Paltamossa, Kuhmossa ja Suomussalmella.

– Näillä paikkakunnilla on ollut toistaiseksi niin vähän porukkaa, ettei säännöllistä vierailutoimintaa ole saatu käyntiin. Kaveritkoirat käyvät vierailukohteissa aina pareittain, joten se vaatii sen, että pitää olla vähintään kaksi koira-ohjaajaparia, Uotila selvittää.

Koiran pitää nauttia työstä

Kaverikoiratoiminta on vapaaehtoistyötä, jossa koiran omistajalta vaaditaan 18 vuoden ikää, ja koiran on oltava vähintään kaksivuotias. Koiran rodulla ei ole väliä, luonteella sitäkin enemmän.

– Toiminnassa mukana olemisen lähtökohta on, että haluaa tuoda muillekin sitä iloa, mitä koirista on. Koiran taas pitää tykätä ihmisistä, ja sen pitää tykätä olla rapsuteltavana. Koiran pitäisi sen suhteen olla avoin ja peloton luonne, Erja Uotila kuvailee.

Koirasta tulee nähdä, että se nauttii ja työ on mieluista.

Erja Uotila

Hän huomauttaa, että moni koira ilahtuu, kun kotiin tulee vieraita, mutta kaverikoiran pitäisi nauttia ihmisen kohtaamisesta erilaisissa ympäristöissä.

– Se on kuitenkin hyvä, että koirakin nauttii työstä. Se ei saa olla velvollisuus, että siedän sitä, kun muut taputtelevat minua. Koirasta tulee nähdä, että se nauttii ja työ on mieluista. Silloin se toimii kaikkien kannalta.

Vierailut tuottavat paljon iloa

Vierailut ovat aina ennaltasovittuja ja säännöllisiä. Erja Uotilan mukaan ihmiset, joita kohdataan, ovat yleensä hyvin mielissään.

– Asiakkaiden ja koirien välillä saattaa olla liikuttaviakin kohtaamisia. Esimerkiksi vanhemmat ihmiset saattavat palata vanhoihin muistoihin, kun heillä on ollut itsellään aikaisemmassa elämässä koira. Samalla he saavat silitellä toista koiraa. Ne ovat monesti hyvin koskettavia hetkiä.

– Se tuottaa myös omistajalle iloa nähdä, että sillä on merkitystä, että saa tavata elävän olennon ja silitellä sitä, Uotila jatkaa.

Haluamme testata sellaisia, jotka ovat valmiita sitoutumaan toimintaan, eikä kyseessä ole hetken huuma.

Erja Uotila

Koirakkoja toivotaan lisää työhön, koska esimerkiksi Kajaanissakin on pikkuisen hiljaisempaa kuin Sotkamossa.

– Tietenkin toivomme koirakkoja myös muille paikkakunnille, että saisimme sielläkin vierailuja aktiivisesti käyntiin.

Koirat testataan ennen kuin ne otetaan mukaan toimintaan. Seuraava testaus on lokakuussa, ja sinne otetaan mielellään mukaan kiiinnostusta jo aiemmin osoittaneita.

– Pikastartilla ei yleensä oteta vielä testaukseen, vaan annamme ensin tavallaan valmistautumisaikaa. Haluamme testata sellaisia, jotka ovat valmiita sitoutumaan toimintaan, eikä kyseessä ole hetken huuma. Testauksella pyritään saamaan selville, ettei koira hätkähdä pienistä, se osaa olla erilaisissa ympäristöissä ja nauttii vieraiden ihmisten rapsuttelusta.