Puolustusvoimat tarvitsee lisää aseita – Yle Uutiset kokosi mahdollisen ostoslistan

Eduskuntapuolueiden yhteinen työryhmä esitti keskiviikkoaamuna, että Puolustusvoimien pitää saada lisää rahaa muun muassa vanhenevan taistelumateriaalin korvaamiseen. Yle Uutiset laati esimerkinomaisen ostoslistan, jossa on poimintoja armeijan tulevista tarpeista.

Kotimaa
Grafiikka puolustusvoimien materiaalihankinnoista.
Seppo Suvela / Yle Uutisgrafiikka

Puolustusvoimien määrärahoista päättää seuraava hallitus. Tämän vuoksi Puolustusvoimat ei ole vielä tehnyt virallista ostoslistaa asehankinnoille. Puolustusvoimille esitetään määrärahojen nostoa 150 miljoonalla eurolla vuoteen 2020 mennessä. Tällöin materiaalibudjetti olisi noin 650 miljoonaa euroa vuodessa.

Yle Uutiset poimi satunnaisessa järjestetyksessä esimerkkejä Puolustusvoimien tarvitsemista hankinnoista. Hinnat ovat suuntaa-antavia.

1. Rynnäkkökiväärien patruunat

Rynnäkkökivääri on jokaisen sotilaan perustyökalu, jota käytetään lähes kaikissa ampumaharjoituksissa. Puolustusvoimien täytyy ostaa lisää patruunoita, sillä lähivuosina varusmiehet ja reserviläiset ampuvat nykyistä enemmän. Varusmiesten maastovuorokausia ja reserviläisten kertausharjoituksia lisätään ensi vuodesta alkaen. Yhden rynnäkkökiväärin patruunan hinta on alle yhden euron. 25 kappaleen laatikolle tulee hintaa noin 20 euroa.

2. Kevyet kertasingot

Kevyt kertasinko on yleinen jalkaväen ase, jota käytetään panssarintorjunnassa. Lähivuosina Puolustusvoimien pitää hankkia kymmeniätuhansia uusia kertasinkoja vanhenevien tilalle. Kevyt kertasinko maksaa muutamia tuhansia euroja per kappale.

3. Stinger-ilmantorjuntaohjukset

Stinger-ohjukset ovat olalta laukaistavia lyhyen kantaman ilmantorjuntaohjuksia. Niillä voi ampua alas esimerkiksi helikoptereita tai lentokoneita. Yhden Stinger-ohjusjärjestelmän arvo on noin 200 000 euroa.

4. Leopard-taistelupanssarivaunun ampumatarvikkeet

Vuoden alussa Suomi päätti ostaa käytettyjä saksalaisvalmisteisia Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunuja. Vaunut toimitetaan Hollannista Suomeen ensi vuodesta lähtien. Nyt Puolustusvoimien on määrä ostaa nuoliammuksia panssarivaunuja varten. Nuoliammus maksaa muutamia tuhansia euroja.

5. Amraam-ilmataisteluohjukset

Puolustusvoimat on ottamassa käyttöön Nasams-nimisen ilmantorjuntajärjestelmän. Sitä varten täytyy hankkia ajoneuvoalustalta ammuttavia Amraam-ohjuksia. Yhden ohjuksen arvo on satojatuhansia euroja. Ohjuksia käytettäisiin sotatilanteessa vihollisen lentokoneiden alasampumiseen.

Korjaus 2.10.: Hintalistauksessa Stinger-ohjus on korjattu Stinger-ohjusjärjestelmäksi

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus