Robottihylje saa puhumattomat puhumaan ja erakot seurallisiksi – katso videolta, miten se toimii

Kuopion vanhuspalvelujen käyttöön hankittu pehmeää terapiarobottia on koekäytetty myös lasten parissa. Parhaiten robotti näyttäisi sopivan vanhuksille.

Kotimaa
Robottihylje.
Toni Pitkänen / Yle

Kuopiolainen Anja Pennanen on saanut syliinsä valkoisen pehmohylkeen ja hän näyttää silmin nähden onnelliselta. Rouva paijaa hylkeen päätä ja juttelee sille kuin elävälle olennolle.

– Onko siinä hyvä olla? Pitäishän siinä mummon sylissä hyvä olla. Minä sille juttelen ja sitten se aina vastaa, Pennanen kuiskaa.

Paroksi nimetty robotti toimiikin kuin pieni lapsi tai eläin. Kuopion kaupungin teknologia-asiantuntija Timo Ollikainen näyttää, kuinka hylje reagoi ärsykkeisiin, kuten kosketukseen ja herättelee näin ihmistä vuorovaikutukseen ja kontaktin ottamiseen.

– Pään silittämisestä ja leuan alta rapsuttamisesta se selvästi pitää. Viiksikarvoihin koskeminen taas saa aikaan päinvastaisen reaktion.

robottihylje

Hylje kannustaa liikkeillään nimenomaan hellyyteen. Aggressiivinen käsittely, kuten lyöminen, saa sen lamaantumaan.

Hylkeen pinta on antibakteerista materiaalia ja käyttäjien välillä sitä voidaan tarvittaessa puhdistaa. Ollikaisen mukaan grönlanninhyljettä mukaileva, japanilaisvalmisteinen eläin on tarkoin valikoitu mahdollisimman moneen käyttöön sopivaksi.

– Harva on pitänyt hyljettä sylissään, joten sen suhteen ei ole tietynlaisia odotuksia. Lisäksi hylje on maailmanlaajuisesti neutraali eläin; esimerkiksi koiran vieminen arabimaihin ei toimisi.

Ei sovi kaikille

Robottihylkeen on tarkoitus tukea eritoten muistisairaiden viriketoimintaa. Hyljettä on testattu tällä viikolla Kuopion Puijonlaakson palvelukeskuksessa, ja lähihoitaja Mervi Viitasen mukaan vastaanotto on ollut pääosin hyvin sydämellinen.

– Sitä silitellään ja sitä paijaillaan, moni puhuu sille kuin vauvalle. Mutta eivät kaikki siitä innostu.

hoitaja

Eläinrakkaana asiakkaana tunnettu Anja Pennanen on Viitasen mukaan erityisesti ihastunut hylkeeseen. Muut pöydän ympärillä istuvat asiakkaat katselevat tilannetta vielä syrjäsilmällä, mutta mielenkiintoa hylje selvästi herättää.

robottihylje

Vaikka sympaattinen robotti on saanut puhumattomat puhumaan ja yksin vetäytyneet seurallisiksi, hoitajien tekemää työtä se ei korvaa.

Robotti voi kuitenkin helpottaa hoitajien työtä, jos esimerkiksi rauhattomuus tai nukahtamisvaikeudet vähenevät. Tarvittaessa robotin voi ottaa mukaan vaikka huoneeseensa.

– Jos joku sen kainaloonsa hyväksyy, niin vaikka koko yöksi, Viitanen hymyilee.

Hoito vaatii elämänkokemusta

Robottia on kokeiltu myös psykiatrisessa hoidossa olevien lasten keskuudessa, mutta siellä vaikutus ei ollut halutunlainen.

– Se oli ehkä hieman yllättävääkin, että hylje oli lasten mielestä hieman pelottava. Ehkä tämän käyttö vaatii tietynlaista elämänkokemusta, että osaa käsitellä eläimiä ja suhtautua uusiin asioihin, Ollikainen toteaa.

Robotti on hankittu Kuopioon kaupungin vanhustyöhön lahjoitetuilla varoilla.