Jalkapallon Ykköstä pelataan ensi kesänä ilman itäsuomalaisia

Jalkapallon Ykköstä pelataan ensi kesänä ilman itäsuomalaisedustusta. Joensuulaiselle Jipolle Ykkösessä säilyminen osoittautui ylivoimaiseksi, eikä Mikkelin Palloilijoista ollut tälläkään kertaa nousijaksi.

urheilu
MP-HIFK
HIFK kannattajien soihdut värjäsivät Urskin jalkapalloiltaa.Mikko Rahikainen

Mikkelin Palloilijoiden yritys palata takaisin jalkapallon Ykköseen tyssäsi jälleen kerran. Kuluneella kaudella MP sijoittui jälleen toiseksi Kakkosen itä-lohkossa. Paluuta Ykköseen on tavoiteltu jo useamman kauden ajan tuloksetta.

– Kyllä Kakkosesta hankala on nousta. Pelataan kuitenkin lohkoa, jossa on paljon pääkaupunkiseudun joukkueita, niin yleensä sieltä ne 1-2 kovaa joukkuetta löytyy. Viime vuonna oli HIFK ja nyt Atlantis, toteaa MP:n hallituksen jäsen Juuso Kangaskorpi.

Eikä lohkon voitto edes vielä tuo paikkaa Ykkösestä, vaan sen jälkeen lohkon voittajat pelaavat vielä nousukarsinnat, joiden päätteeksi kaksi parasta nousee Ykköseen.

MP:n kuluvan kauden viimeinen peli pelataan lauantaina Urheilupuistossa JäPS:aa vastaan.

Uutta nousua haetaan Ilkka Mäkelän johdolla

90-luvun alun tasoisiin kunnianpäiviin Mikkelissä on matkaa mutta paluuta takavuosikymmenten tasolle havitellaan jatkossa, viimeksi 15-17 vuotiaiden poikien maajoukkuetta valmentaneen, seuralegendan Ilkka Mäkelän johdolla.

– Kyllä meidän tavoitteet on eteenpäin. Tapahtui se sitten ensi vuoden aikana mutta ainakin seuraavan kolmen vuoden aikana ollaan niissä ykkösen karsinnoissa.

– "Ili" on paras mahdollinen vaihtoehto meille. MP taustaunen valmentaja, meritoitunut sekä liigassa että Euro-Cupeissa, juniorimaajoukkueesta taustaa, näkee Mikkelin Palloilijoiden hallituksen jäsen Juuso Kangaskorpi.

Kangaskorven mukaan MP ei vielä seurana ole tällä hetkellä valmis menestymään Ykkösessä. Mies listaa, että tällä hetkellä vain yleisömäärät on Mikkelissä jo Ykkösen tasolla ja ensi kaudella myös valmennus. MP:n yleisökeskiarvo on tällä kaudella ollut 1081 katsojaa, mikä on Kakkosen joukkueelle kova lukema. Parhaimmillaan Urheilupuistossa on tällä kaudella ollut yli 3000 katsojaa.

Tulevaisuudessa MP:n edustusjoukkueeseen on tarkoitus nostaa seuran a-junioreita ja havitella Mäkelän valmennuksessa olleita poikamaajoukkueen pelaajia.

– Toivottavasti joitain tavoitteellisia pelaajia saadaan Mikkeliin. Lisäksi meidän a-juniorit pääsivät SM-karsintaan ensi talveksi ja siellä muutenkin tulossa hyviä pelaajia, niin varmasti "Ilillä" on heille paljon annettavaa, näkee Kangaskorpi.

Ykkönen kivikova sarja

Jos Ykköseen nousu on osoittautunut hankalaksi, sitä on nykyään myös siellä pysyminen.

Joensuun iloisten pelipoikien yhdeksän kauden ajan kestänyttä taivalta jalkapallon Ykkösessä on säestänyt vuodesta toiseen jatkunut taistelu putoamista vastaan, jopa siinä määrin, että siitä on ehtinyt muotoutumaan sanonta: Jippo ei tipu koskaan. Lauantaina taival toiseksi korkeimmalla sarjatasolla saa päätöksensä Kotkassa.

– Minimitavoite meillä oli sarjapaikan säilyttäminen mutta siihen ei nyt kyetty, niin onhan tämä koville ottanut, toteaa Jipon valmentaja Mika Lähderinne.

Jipon kunniaksi sanottakoon, että kymmenen joukkueen Ykkönen on tällä kaudella ollut äärimmäisen kova sarja. Sarjan tasosta kertoo esimerkiksi se, että mukana on Kotkan, Valkeakosken, Tampereen, Oulun, Jyväskylän ja Porin kaltaisten jalkapallokaupunkien ykkösjoukkueet ja siihen päälle vielä pääkaupunkiseudun joukkueet.

– Kyllähän Ykkönen on tasoltaan noussut viime vuosina selkeästi. Se ei enää niin paljoa liigatasosta jää kuin joskus ehkä aikaisemmin, näkee Lähderinne.

Vaikka kauden viimeisessä pelissä ei Jipolla enää panosta ole, niin joukkue voi pistää lusikkansa nousu soppaan ja pilata KTP:n jo pitkään varmoina pidetyt nousujuhlat.

– Erittäin tosissaan sinne lähdetään. Halutaan pelata hyvin viimeisessä pelissä ja siellä on varmasti todella hieno tunnelma.

– Kotkalaisyleisö on Suomen mittapuulla erittäin fanaattista ja meille tämä on oikeastaan paras paikka päättää kausi, toteaa Jipon valmentaja Mika Lähderinne.