Älä tuhoa kattoasi liian kovalla paineella

Sammaleen, lian ja lehtien valtaamalle katolle ei kannata ummistaa silmiä. Asiantuntijan mukaan pahimmassa tapauksessa sammal voi tehdä esimerkiksi reiän tiileen. Painepesurin kanssa puurtavaa hän varoittaa kovan paineen ja pienen vesimäärän petollisesta yhdistelmästä.

Kotimaa
Kuvassa talon katto ja edessä rakennustelineet
YLE / Raila Paavola

Kattoa on hyvä pitää silmällä erityisesti silloin, jos talon lähellä kasvaa puita. Puhtaanapidon kannalta vaativimpia ovat huokoiset katot kuten tiili-, mineriitti- ja huopakatot.

– Ne keräävät eniten kasvustoja, jotka eivät kuulu katolle, sanoo pohjalaismaakuntien aluevastaava Ari-Pekka Saarela Pintamestarit Oy:sta.

Ympärillä olevat lehti- ja havupuut likaavat kattoa. Saarelan mukaan koivu työllistää eniten.

– Sen siitepöly tarttuu ja värjää kattoa.

Puiden tuoman roskan lisäksi sammal saattaa vallata katon. Se voi tehdä jopa reiän tiileen. Ongelmia voi tulla myös esimerkiksi silloin, kun sammal on tunkeutunut katon huovan väliin.

– Sieltä vesi pääsee mahdollisesti aluskermiin. Jos sitä ei ole, se menee umpilaudoituksen päälle ja siitä mahdollisesti välikattoon ja sisälle.

Puhdistustarve riippuu täysin talon sijainnista. Kävimme juuri puhdistamassa kolme vuotta vanhan peltikaton.

Ari-Pekka Saarela, aluevastaava

Kova paine ja vähäinen vesi pahasta

Sammaleesta yritetään päästä eroon syövyttävällä poistoaineella. Irrottamiseen paras väline on painepesuri. Saarela muistuttaa, että kova paine ja pieni vesimäärä ovat petollinen yhdistelmä

– Tiili- tai huopakatolla olisi suotavaa, että painepesurista tulisi tarpeeksi vettä minuutissa. Me valuttamme yleensä vettä 30 litraa minuutissa, paine säädetään katon tarpeen mukaan.

– Esimerkiksi huopakatolla 5 litraa minuutissa ja 130 baarin paine tekevät vain hallaa katolle. Se vaurioittaa huovan pintaa.

Saarela neuvoo, että katto olisi hyvä tarkistaa joka syksy – varsinkin, jos talon lähistöllä on puustoa.

– Jos katolle tehdään kunnon käsittely, se on tietysti huoltovapaampi. Kun tiilikatolle tehdään pesu ja suojaus, siihen ei tule kasvustoa pitkään aikaan. Kyllä sillä pääsee 10–15 vuotta eteenpäin.

Tavallinen puhdistuskohde on Saarelan mukaan 80- ja 90-luvun tiilitalo.

– Puhdistustarve riippuu kuitenkin täysin sijainnista. Kävimme juuri puhdistamassa yhden kolme vuotta vanhan peltikaton.