Arkkitehti autioituvien virastotalojen purkamisesta: "Tuskin Juvan virastotalon puolesta kansanliikettä nousee"

Kokenut arkkitehti Jaakko Merenmies tunnistaa 1960-luvun virastotalon jo puolen kilometrin päästä.

ilmiöt
Juvan virastotalo
Petri Vironen / Yle

Mikkeliläinen arkkitehti Jaakko Merenmies on itsekin ollut mukana virastotalojen suunnittelussa. Alan konkari tunnistaa 1960-luvun rakennushallituksen tiukkojen suositusten tuotokset pitkän matkan päästä.

– Ne eivät ikävä kyllä ole kovin korkeatasoisia arkkitehtuuriltaan. Ikkunat on aseteltu 1,20 metrin jaolla ja kulmauksia on mahdollisimman vähän. Näin niistä tuli hyvin laatikkomaisia, sanoo Merenmies.

Esimerkiksi Mäntyharjun virastotalon Merenmies näkee sopivan hyvin maisemaansa, mitä voisi pitää yhtenä syynä säilyttää rakennus. Mäntyharjun virastokeskuksen pinta-ala on noin 1580 neliötä, ja siellä on niin toimisto- kuin varastotilaa.

– Sehän istuu erittäin komeasti ja jämäkästi maisemaan. Olisi todellinen menetys, jos sille ei jatkossakin löydettäisi käyttöä.

"Tilalle voisi saada jotain korkeatasoisempaa"

Senaatti-kiinteistöillä on parhaillaan myynnissä kymmeniä virastotaloja, ja niitä on todennäköisesti tulossa lisää myyntiin. Merenmiehen mielestä virastotalojen arvoa jälkipolville kannattaa miettiä tapaus kerrallaan.

– Jos esimerkiksi Juvalla poliisilaitos-virastotalo purettaisiin, tuskin siitä mitään kansanliikettä nousee. Siihen varmaan saataisiin tilalle jotain korkeatasoisempaa. Ne jäävät, jotka ovat jäädäkseen. Toivottavasti joitakin jäisi, ettei todellakin yksi aikakausi täysin pyyhkiydy pois.

Merenmiehen mielestä säilytettävien virastotalojen pitäisi sijaita taajamien keskustassa, koska taajamien ongelma se, että niiden kasvaessa niiden liikekeskustat pienenevät. Tällöin keskustan liikekadut muuttuvat syrjäkaduiksi. Konkariarkkitehti ei innostu ehdotuksista muuttaa esimeriksi rakennusten julkisivuja.

– Silloin tulee ihan vääränlaista koristelua ja kuorrutusta, johon varmaankin hyvin huvittuneesti suhtaudutaan parin vuosikymmenen kuluttua, hymähtää Merenmies.

Senaatti-kiinteistöjen myytävien kiinteistöjen listalta Merenmies ei monta arkkitehtonisesti erityisen arvokasta virastotaloa löydäkään, mutta Helsingissä sijaitsevan Marmoripalatsin hän mielellään näkisi jatkossakin arvoisessaan käytössä. Marmoripalatsi on Eliel Saarisen suunnittelema.

Myös Savonlinnan veturitallien kohtalo mietityttää Jaakko Merenmiestä.

– Kaikki Suomen veturitallithan ovat täysin tarpeettomia alkuperäisessä tarkoituksessaan. Kaikkia niitä ei voida kuitenkaan suojella. Museoviraston pitäisi tehdä lista siitä, mitkä on syytä säilyttää, ja ne useat kymmenet muut, niille käy huonosti, jos niille ei löydy käyttöä kuten esimerkiksi Pieksämäellä, jossa niiden yhteyteen syntyy kauppakeskus.