Namikan tavoite pudotuspeleissä haastaa seuran talouden

Lahden Namika lupaa pelata tänä vuonna vauhdikkaampaa koripalloa kuin parina aiempana vuotena. Päävalmentaja Ilkka Palviainen uskoo sarjan olevan tasaisempi jo alkukaudesta. Namikan tavoitteena on pääsy pudotuspeleihin.

urheilu
Namika Lahti Suurhalli 2014
Markku Lähdetluoma / Yle

Namikan joukkueessa on tällä kaudella annettu tilaa seuran omille kasvateille. Peräti kuusi junioria on nostettu ryhmään kilpailemaan peliajasta.

Myös kokemusta on luvassa, sillä Vesa Mäkäläinen ja Otto Aalto tekevät paluun lilapaitoihin. Samoin Ilkka Vuori palaa kentälle jo avauspelissä pitkän loukkaantumisjakson jälkeen, tosin pienellä varauksella.

– Tässä on vasta reilun viikon verran pystynyt juoksemaan, niin kroppa ei toimi vielä ihan niin hyvin kuin se tulee toimimaan. Uskon, että meillä on tällä kaudella mahdollisuudet ihan mihin vain, Vuori arvelee.

Vuori jakaa kapteenin hommat tänä vuonna paluumuuttaja Vesa Mäkäläisen kanssa. Päävalmentaja Ilkka Palviainen odottaa joukkueeltaan hyvää tuloskuntoa tältä kaudelta.

– Meillä on paljon potentiaalia tässä joukkueessa, sillä joukkueen kasaaminen meni viime tippoihin ulkomaalaispelaajien suhteen. Hyökkäyspäässä on vielä paljon tekemistä, Palviainen tuumailee.

Namikan ulkomaalaisvahvistukset ovat USA:sta David Gonzalvez ja Cameron Bennerman sekä Kanadasta Ryan Wright.

Tasapainoilua pelaamisen ja rahan kanssa

Namika Lahti tarvitsee jokaiseen kotipeliinsä 700 katsojaa kattaakseen alkavan kauden budjettinsa. Vielä muutama vuosi siten Namika oli taloudellisissa vaikeuksissa, mutta pari viime vuotta ovat olleet voitollisia.

Saattaisi olla, että Susijengin hypekin toisi sinne useampia tuhansiakin katsojia.

Risto Virtanen

Koripallojoukkueen tavoite on edetä tällä kaudella runkosarjasta pudotuspeleihin. Jos joukkue pärjää runkosarjassa hyvin, menestys näkyy myös katsomossa. Lipputuloista suurempi osa jää seuran kassaan.

Pudotuspelit ovat kuitenkin haaste seuran taloudelle. Pudotuspelivaiheessa joukkueen kulut voivat kasvaa lipputuloja korkeammiksi.

– Jos päästään sijalle kahdeksan, saadaankin (pudotuspeleissä) ehkä mahdollisesti vain yksi kotipeli ja kaksi vieraspeliä. Se lisää palkkakuluja ja salikuluja verrattuna kohtalaisen pieniin pääsylipputuloihin, Namika Lahden varapuheenjohtaja Risto Virtanen laskeskelee ja sanoo pudotuspelivaiheen päätyvän jopa taloudellisesti tappiolliseksi.

Virtanen katsoo mielummin vielä pidemmälle.

– Täyty päästä niin pitkälle, että pelataan mestaruudesta. Silloin saattaisi olla, että Susijengin hypekin toisi sinne useampia tuhansiakin katsojia. Silloin se auttaisi kyllä selkeästi.

Päävalmentaja Palviainen odottaa alkavan sarjan alkupeleistä tasaisia.

– Aiempina vuosina korisliigaa on leimannut se, että siellä on ollut 3–4 joukkuetta, jotka ovat erottuneet selvästi muista etenkin alkukaudesta. Odotan, että nyt sarjakausi lähtee käyntiin tasaisemmin. Joukkue on asettanut itselleen tavoitteen olla päivästä toiseen parempi, Palviainen mainitsee tyytyväisenä.