Joensuun kaupunkikeskusta laajenee Pielisjoen molemmille puolille – tavoitteena 6 000 uutta asukasta

Joensuulaisille tehdyn kyselyn perusteella valtaosa pitää laajentumisajatusta itärantaan hyvänä. Se antaa kuvan modernista ja nuorekkaasta kaupungista, jossa tapahtuu ja viihdytään.

kaupungit
Joensuun Suvantosilta ja keskusta 14-kerroksisesta tornitalosta katsottuna.
Janne Ahjopalo / Yle

Joensuu tavoittelee kaupunkikeskustan kasvua Pielisjoen molemmilla rannoilla – vielä arkinen vilinä keskittyy länsipuolelle. Tavoite on saanut nimen symmetrinen kaupunki.

Suunnitteilla on laajentua itään, jotta Ilosaari olisi aidosti kaupungin keskus. Itärantaan on suunniteltu muun muassa toista markkinapaikkaa, Nikolain toria, jonne nykyinen kävelykeskusta jatkuisi.

Symmetristä kaupunkia kohden on jo menty – Penttilänrannan uusi kaupunginosa kasvaa, Sirkkalan silta valmistuu ja kevyttä liikennettä palveleva moderni Ylisoutajansilta on jo käytössä.

Visio ei ole pelkkää tekniikkaa ja rakentamista: siltojen ja jokiympäristön toivotaan aktivoivan ihmisiä ja laajentavan ympärivuotista tapahtumatarjontaa.

Maailmanpyörä, luistinrata, uusi kauppakeskus

Oma lukunsa on valmistelussa oleva maanalaisen torinaluspysäköinnin rakentaminen yksityishankkeena. Se mahdollistaisi Kauppatorin kehittämisen niin, että sinne saataisiin ympärivuotinen esiintymislava, jättinäyttö ja jo valmiiksi hankittu suihkulähde. Rempallaan olevan kauppahallin tilalle saataisiin uusi. Mahdollista olisi myös rakentaa Ison Myyn kaltainen kauppakeskus Citymarketin päälle.

Keskuspuistoon torin ja taidemuseoon välimaastoon tulisi kesäksi maailmanpyörä ja luistinrata. Nyt puistoon on jo pystytetty 1900-luvun alun tyyliä jäljittelevä vesikioski.

Joensuun kaupunki toivoo uuden ydinkeskustan alueelle 6 000 uutta asukasta, 3 500 uutta työpaikkaa ja investointeja yli miljardin euron edestä vuoteen 2030 mennessä.

Visioehdotus symmetrisestä kaupungista vaikuttaa olevan joensuulaisten mieleen. Kyselyyn johon vastasi liki 450 ihmistä, vastaajista valtaosa piti ehdotusta hyvänä: se antaa kuvan modernista ja nuorekkaasta kaupungista, jossa tapahtuu ja jossa viihdytään. Pohjois-Karjalan pääkaupungissa Joensuussa on liki 75 000 asukasta, ja se on Suomen 12. suurin kaupunki.