Paavo Lipponen: Itsensä vähättely omaa luokkaansa Kymenlaaksossa

Entinen pääministeri tutustui Alvar Aallon suunnittelemaan Tehtaanmäen asuinalueeseen Inkeroisissa. Kymenlaaksossa pitäisi hänen mielestään nostaa arkkitehtuurin helmiä enemmän esiin ja lopettaa turha kainostelu.

Kotimaa
Entinen pääministeri Paavo Lipponen vieraili Tehtaanmäen koulussa Inkeroisissa. Hän piti puheen Alvar Aallon arkkitehtuurista.
Entinen pääministeri Paavo Lipponen vieraili Tehtaanmäen koulussa Inkeroisissa. Hän piti puheen Alvar Aallon arkkitehtuurista.Valtteri Kykkänen / Yle

Suomalaisen arkkitehtuurin suuren mestarin Alvar Aallon suunnittelemia rakennuksia halutaan hyödyntää nykyistä enemmän matkailussa Kymenlaaksossa. Maakunnasta löytyy useita Aallon suunnittelemia rakennuksia kuten Tehtaanmäen asuinalue ja koulu, Sunilan sellutehdas ja johtajien asunnot sekä Summan paperitehdas.

Turisteille on olemassa opastettu kierros Aallon kohteisiin, mutta toistaiseksi rakennuksia voi ihailla vain ulkopuolelta. Aalto-arkkitehtuurin matkailumahdollisuuksia pohdittiin keskiviikkona Kouvolassa Inkeroisissa.

Seurueen mukana oli myös innokas arkkitehtuurin harrastaja, entinen pääministeri ja eduskunnan puhemies Paavo Lipponen, joka piti Alvar Aaltoa käsittelevän puheen Tehtaanmäen koululla. Aallon kansainvälistä tunnettavuutta hän havainnollisti parilla esimerkillä.

– Vierailin Atlantan olympialaisissa ja poikkesin arkkitehtuuriin keskittyvään kirjakauppaan. Siellä oli myynnissä t-paita, jossa oli Alvar Aalto ja Säynätsalon kunnantalon fasaadi. Kaupasta kerrottiin, että oma paita on vain muutamalla huippuarkkitehdillä. Italiassa puolestaan taksikuski mainitsi ensimmäisenä Aallon, kun kerroin tulevani Suomesta. Vasta toisena hän mainitsi jalkapalloilija Mika Aaltosen.

"Kymenlaakso maailmanperintökohteeksi"

Samaan hengenvetoon Lipponen harmitteli, että Aallon merkitystä ei edelleenkään aivan ymmärretä Suomessa, vaikka parannusta onkin tapahtunut. Toista on esimerkiksi Yhdysvalloissa. Suomalaista arkkitehtuurista ja designista pitäisi pitää kovempaa ääntä maailmalla.

– Kun puhutaan Suomen brändäämisestä, niin miksi meidän pitää väkisin yrittää keksiä jotakin uutta, kun meillä on jo niin hyvät näytöt muualta?, kyseli Lipponen

Turha vaatimattomuus sai Lipposelta huutia myös isännöivän maakunnan osalta.

– Itsensä vähättely on suomalaisten ongelma, mutta Kymenlaaksossa se on kyllä omaa luokkaansa. Se on ihan järkyttävää ja täysin turhaa. En tarkoita vain arkkitehtuuria, kun sanon että täällä ihmisen elinympäristö on maailman paras. Kymenlaaksonhan pitäisi olla suurelta osin maailmanperintökohde, kehaisi Lipponen.

Lipponen kehottaa korkeasta työttömyydestä kärsivää maakuntaa ottamaan kaiken mahdollisen irti Kymijoesta, jota hän kuvaa "valtavaksi resurssiksi". Kulttuurimatkailun lisäksi Kymijoen virkistyskäyttöä pitää kehittää ja uusia tapahtumia pitäisi järjestää. Tärkeää olisi löytää maakunnassa yhteinen iso idea.