1. yle.fi
  2. Uutiset

Greenpeace: Venäjä lopetti Sini Saarelan tutkinnan

Suomalaisaktivistia vastaan ei missään vaiheessa ollut nostettu syytteitä, sanoo Greenpeacen viestintäpäällikkö Juha Aromaa. Saarela oli viime syksynä tutkintavankeudessa Venäjällä yritettyään kiivetä öljynporauslautalle Petšoranmerellä.

Ulkomaat
Sini Saarela (vas.) ja kaksi muuta Greenpeace-aktivistia Pietarissa 18. joulukuuta.
Sini Saarela (vas.) ja kaksi muuta Greenpeace-aktivistia Pietarissa 18. joulukuuta.EPA

Suomalaisaktivisti Sini Saarelaa koskeva rikostutkinta on päättynyt Venäjällä ilman syytteitä, kertoo Greenpeacen viestintäpäällikkö Juha Aromaa.

– Tänään on saatu tieto Venäjän tutkintakomitealta, että tutkinta on päättynyt, Aromaa sanoo.

Saarela oli yksi noin 30 Greenpeace-aktivistista, jotka pidätettiin viime vuoden syyskuussa sen jälkeen, kun he olivat järjestäneet arktista öljynporausta protestoivan tempauksen Petšoranmerellä. Tuolloin Saarela yritti kiivetä Gazpromin öljynporauslautalle yhdessä toisen aktivistin kanssa.

Tapauksen jälkeen Saarela istui kaksi kuukautta tutkintavankeudessa epäiltynä ensin merirosvouksesta ja sitten huliganismista.

Myös aktivistien alus Arctic Sunrise vallattiin, ja se oli noin kymmenen kuukautta takavarikoituna Murmanskissa ennen paluumatkaa Hollannin Amsterdamiin.

Saarela pääsi palaamaan Suomeen viime joulukuun lopulla duuman armahduksen jälkeen. Aromaan mukaan armahduslain soveltaminen tapauksessa oli erikoista, sillä Saarelaa vastaan ei ollut koskaan nostettu virallisia syytteitä.

Lue seuraavaksi