Eurot vaihtuvat virtuaalirahaksi uusissa automaateissa

Suomessa avattiin keskiviikkona kolme uutta Bittimaattia. Maan ensimmäinen bitcoin-automaattiverkosto laajeni Tampereelle ja Turkuun.

internet
Mies käyttää Bitcoin-automaattia ravintolassa.
Petri Aaltonen / Yle

Tampereella avattiin iltapäivällä Bittimaatti eli automaatti, jossa voi ostaa käteisellä virtuaalivaluuttaa. Bittirahan saa samantien käyttöönsä Puutarhakadulla kasvisravintola Vegemestassa sijaitsevasta automaatista.

Vastaavia automaatteja on avattu keskiviikkona myös Helsingissä ja Turussa. Ennestään Suomessa toimii kolme muuta Bittimaattia Helsingissä, Kuopiossa ja Jyväskylässä. Kaikki toimivat jonkin liikekiinteistön sisällä, sillä automaatit eivät kestä Suomen ankaria sääolosuhteita.

Automaatit omistava Prasos Oy ottaa vaihdoista viiden prosentin palvelumaksun. Yhtiö tarjoaa verkkosivuillaan myös mm. mahdollisuutta maksaa laskuja bitcoineilla.

Virtuaalivaluutta eli Bitcoin on avoimeen lähdekoodiin perustuva digitaalinen ja kansainvälinen valuutta, joka on pankeista riippumaton.

– Bitcoinien käyttäjien määrää Suomessa on vaikea arvioida. Toivomme että käyttö yleistyy Bittimaattien myötä, sanoo Prasos Oy:n operatiivinen johtaja Viljami Räisä. Joidenkin arvioiden mukaan bitcoinia käyttää 20 000 - 30 000 suomalaista.

Toistaiseksi bitcoinit kelpaa maksuksi melko harvoissa yrityksissä. Viljami Räisä sekä Vegemestan perustaja Robert Ramstedt uskovat, että tamperelainen kasvisravintola saa pikkuhiljaa seurakseen yhä uusia kivijalkayrityksiä, joissa bitcoineilla voi maksaa.