Romahtavatko öljy-yhtiöt ympäristöpaineissa?

Taistelu ilmastonmuutosta vastaan uhkaa laskea öljy-, kaasu- ja hiilivaroja omistavien yhtiöiden arvoa osakemarkkinoilla. Brittiläisen vastuulliseen sijoittamiseen keskittyvän ajatuspajan Carbon Trackerin mukaan ilmiö näkyy jo pörsseissä.

talous
Öljynporauslauttoja Maracaibo-järvellä.
Öljynporauslauttoja Maracaibo-järvellä Pohjois-Venezuelassa.Chico Sanchez / EPA

Öljyn ja muiden niin sanottujen fossiilisten raaka-aineiden kysyntä on kasvanut kuluneina vuosikymmeninä hurjaa vauhtia. Öljyn hinta on kymmenkertaistunut 2000-luvun alun jälkeen.

Samaan aikaan ympäristöneuvotteluissa ympäri maailmaa on etsitty keinoja fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämiseksi ja samaan aikaan öljy-, kaasu- ja hiiliteollisuus on pumpannut vuosittain noin 500 miljardia euroa toimintansa kasvattamiseen.

Tästä vastakkainasettelusta on brittiläisen ajatushautomon mukaan tullut uhka sijoittajille.

– Meidän mielestämme markkinat eivät ole kovin hyviä hinnoittelemaan tämän kaltaisia suuria riskejä. Ne eivät ehdi tutkia asiaa yhtiö yhtiöltä. Meidän mielestämme hiiltä käyttävät yhtiöt kärsivät jo nyt heikosta menestyksestä, paukauttaa ajatuspaja Carbon Trackerin asiantuntija James Leaton.

Öljyn arvossa nousuvaraa

Suuren suomalaisen eläkeyhtiön ja suursijoittajan Ilmarisen talous- ja eläkepolitiikan johtaja Jaakko Kiander näkee esimerkiksi öljyyn sijoitetun rahan tulevaisuuden toisin kuin Leaton.

– Markkinat tietysti erehtyvät aina, mutta kuitenkin osakemarkkinat on ehkä paras ennustaja sille,

Markkinat eivät ole hyviä hinnoittelemaan tämän kaltaisia riskejä.

James Leaton, Carbon Tracker

että mikä liiketoimintojen arvo on. Siinä mielessä pitäisin tämänhetkisiä öljy-yhtiöiden arvostuksia kuitenkin parhaina arvauksina siitä, mikä niiden todellinen arvo on, huomauttaa Kiander.

Lopun merkit jo ilmassa

Ajatushautomo Carbon Trackerin Leatonin mukaan lopun merkit näkyvät jo hiiliperäisistä tuotteista elävien yritysten pörssiarvostuksissa.

– Yhdysvaltain hiiliteollisuus on menettänyt jo yli kolme neljännestä arvostaan, Australiassa kaivosteollisuudessa tuotetaan tappiota, Kanadan öljyhiekka ei ole kilpailukykyisen hintaista. Varoitusmerkit ovat jo näkyvillä ja sijoittajat haluavat tietää missä rysähtää seuraavaksi, sanoo Leaton

Ilmarisen johtaja näkee ainakin öljyn eli fossiilisista polttoaineista tärkeimmän pitävän pintansa. Taustalla on suurten talouksien odotettavissa olevatalouskasvu. Kasvavat Kiina ja Intia eivät välttämättä öljyvaroja säästele sanoo Kiander.

– Se tulee ennen pitkää johtamaan öljyn käytön ja kysynnän kasvuun, joka taas tulee nostamaan hintaa. Luulen että tässä pitkällä aikavälillä öljy pysyy ihan arvokkaana tuotteena, laskeskelee Ilmarisen Kiander.