1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Meksikon huumekartellin johtaja pidätettiin

Pidätyksen toivotaan rauhoittavan Meksikon huumekartellien välisiä väkivaltaisuuksia. Hector Beltran Leyva on yksi maan pelätyimmistä huumerikollisista.

Meksikon viranomaislähteet kertovat, että yksi maan pelätyimmistä huumerikollisista on pidätetty. Hector Beltran Leyvan perheen kartellin kerrotaan käyneen veristä taistelua tämän vuoden helmikuussa pidätetyn, maan suurimpana huumerikollisena pidetyn Joaquin "Shorty" Guzmanin kartellia vastaan.

Guzmanin ja Beltran Leyvan pidätykset ovat voitto presidentti Enrique Pena Nietolle ja Meksikon hallitukselle huumekaupan vastaisessa taistelussa. Niiden toivotaan myös rauhoittavan Meksikon huumekartellien välisiä väkivaltaisuuksia, joissa on kuollut 2000-luvulla kymmeniä tuhansia ihmisiä.    

Beltran Leyvan pidätyksestä kertoo nimettömänä pysyttelevä lähde Meksikon sisäministeriöstä. Hänen mukaansa poliisi tekee vielä testejä vahvistaakseen henkilöllisyyden, mutta viranomaiset ovat jo vakuuttuneita, että pidätetty on Beltran Leyva. 

Hänet on etsintäkuulutettu myös Yhdysvalloissa, missä hänen nappaamiseensa johtavista tiedoista on luvattu viiden miljoonan dollarin palkkio. Yhdysvallat epäilee, että Beltran Leyvan kartelli on salakuljettanut maahan suuria määriä kokaiinia, marijuanaa, heroiinia ja metamfetamiinia.