1. yle.fi
  2. Uutiset

Talouskriisin kanssa kamppailevan Argentiinan keskuspankin johtaja erosi

Juan Carlos Fabrega ehti hoitaa tehtävää alle vuoden. Päivää aiemmin Argentiinan presidentti Cristina Fernandez de Kirchner syytti tv-puheessan kotimaisia ja yhdysvaltalaisia tahoja yrityksistä kaataa hänen vasemmistolainen hallituksensa.

Ulkomaat
Juan Carlos Fabrega.
Argentiinan keskuspankin johtaja Juan Carlos Fabrega (vas.).Ivan Franco / EPA

Talouskurimuksessa kamppailevan Argentiinan keskuspankin johtaja Juan Carlos Fabrega on eronnut tehtävästään vain alle vuoden virassaolon jälkeen.

Uudeksi keskuspankin johtajaksi nousee Alejandro Vanoli, joka on johtanut arvopaperikauppaa säätelevää komissiota.

Argentiina kamppaile talouskriisin kanssa ja kiista yhdysvaltalaisten riskirahastojen kanssa uhkaa syöstä maan maksukyvyttömyyteen. Argentiinan inflaatio laukkaa lähes 40 prosentin vuosivauhtia ja maan valuuttavaranto on supistunut voimakkaasti.

Fabrega on ollut talouspolitiikassaan eri linjoilla kuin vasemmistohallituksen talousministeri Axell Kicill. Fabrega haluaa tiukempaa inflaation hillintää, kun taas Kicill haluaa valtion toimia kasvun vauhdittamiseksi. Fabrega ajoi tammikuussa läpi Argentiinan valuutan peson devalvoimisen, vaikka Kicill vastusti sitä kulutuskysyntää heikentävänä.

Uutistoimisto Reutersin haasattelemat yksityiset ekonomistit luonnehtivat Fabergaa maltilliseksi tai konservatiiviseksi voimaksi maan taloudessa ja arvioivat hänen ymmärtäneen rahoitusmarkkinoiden dynamiikkaa. Muun muassa argentiinalaisen investointipankin Puenten johtaja Alejo Costa arvelee, että markkinoilla Fabergen eroa pidetään kielteisenä merkkinä.

Vanolin katsotaan olevan lähempänä Kicillin linjaa. Yhdysvaltalaisen konsulttiyrityksen Medley Globalin edustaja Ignacio Labaqui arvioi, että Fabregan ero merkitsee sitä, että Kicill on saanut talouspolitiikan täysin hallintaansa.

Kiista riskirahastojen kanssa horjuttaa taloutta

Fabrega erosi päivä sen jälkeen, kun presidentti Cristina Fernandez de Kirchner syytti tv-puheessan kotimaisia ja yhdysvaltalaisia tahoja yrityksistä kaataa hänen vasemmistolainen hallituksensa.

Argentiinan taloutta piinaa muun muassa kahden yhdysvaltalaisrahaston kanssa meneillään oleva kiista vuosisadan alun velkakirjoista. Riskirahastot vaativat korvausta Argentiinan velkakirjoista, joita ne ostivat pilkkahintaan, kun maa ajautui maksukyvytömyyteen 2000-luvun alussa. Argentiina on kieltäytynyt maksamasta täyttä hintaa ja kutsuu rahastoja "korppikotkarahastoiksi".

Suurin osa velkojista on suostunut alentamaan korvauksiaan, mutta kaksi rahastoa vaatii täysimääräistä maksua.

Yhdysvaltalainen tuomioistuin on määrännyt Argentiinan maksamaan ensin riskirahastojen velat ja vasta sitten maksut velkojen uudelleenjärjestyin osallistuneille lainanantajille.

Kiertääkseen määräystä Argentiina talletti tällä viikolla noin 130 miljoonaa euroa valtion omistamaan Nacion Fideicomisos -pankkiin yhdysvaltalaisomisteisesta pankista, jota yhdysvaltalaistuomari oli kieltänyt välittämästä eteenpäin Argentiinan maksuja velkajärjestelyyn osallistuneille velkojille.Yhdysvaltalaistuomari tuomitsi Argentiinan oikeuden halventamisesta rahojen siirron vuoksi.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi