Juha Korpijärvi: Uusiutuvat energialähteet tulevat

Tanskassa tuulivoiman osuus sähkön hankinnasta on jo kolmenkymmenen prosentin tienoilla. Suomessa uusiutuvan energian osuus koko energian kulutuksesta on yli kaksikymmentäviisi prosenttia, mistä merkittävin osuus on biomassaa, kiitos laajamittaisen puunjalostusteollisuuden, sanoo tekniikan tohtori Juha Korpijärvi.

energia
Tekniikan tohtori Juha Korpijärvi, joka toimii sähkötekniikan yliopettajana Mikkelin ammattikorkeakoulussa
Tekniikan tohtori Juha KorpijärviJouni Kirvesmies / Yle

Maailman energian tuotanto perustuu nykyisin pitkälti fossiilisiin polttoaineisiin. Hiili, öljy ja kaasu edustavat maailman energian tuotannosta yli seitsemänkymmenen viiden prosentin osuutta. Tämä on luonnollisesti haitallista fossiilisten polttoaineiden suuren hiilidioksidipäästön vuoksi. Hiilidioksidi on merkittävin kasvihuonekaasu ja sen lisääntyminen ilmakehässä on suurin syy ilmaston lämpenemiseen.

EU-maissa on uusiutuvien energialähteiden määrä kasvussa

Maailman energiankulutus on kasvussa. Erityisesti kehitysmaissa energiankulutus kiihtyy. Kiina on noussut energiassa ylitse muiden. Maan energian tuotannon kasvu nojaa pitkälti fossiilisiin polttoaineisiin ja erityisesti kivihiileen.

Teollisuusmaissa piilee kuitenkin toivonsiemen. Uusiutuvien energialähteiden määrä on esimerkiksi EU-maissa voimakkaassa kasvussa. Tanskassa tuulivoiman osuus sähkön hankinnasta on jo kolmenkymmenen prosentin tienoilla. Suomessa uusiutuvan energian osuus koko energian kulutuksesta on yli kaksikymmentäviisi prosenttia, mistä merkittävin osuus on biomassaa, kiitos laajamittaisen puunjalostusteollisuuden. Saksassa uutta aurinkoenergiakapasiteettia nousee vuosittain yli 1500 MW, mikä on enemmän kuin Suomessa rakenteilla olevan Olkiluoto 3 ydinvoimalan sähköntuotantokapasiteetti.

Kuluttaja on sähköntuottaja

Uusiutuvien energialähteiden kasvava käyttö asettaa uusia vaatimuksia myös sähköverkolle ja sähkön siirto-operaattoreille. Sähköyhtiön asiakas ei ole tulevaisuudessa ainoastaan sähkön passiivinen kuluttaja. Aurinkopaneeleilla ja pientuulivoimalalla varustautunut kuluttaja saattaa yhtä hyvin myös tuottaa sähköä yleiseen sähköverkkoon.

Sähköautojen akut toimivat energiavarastoina

Tulevaisuudessa lataukseen kytketyt sähköautot akkuineen toimivat suurena energiavarastona. Sähköautot ovat myös hyviä sähkön kulutuksen tasaajia, mikäli autojen latauksen ajankohta määritetään sähköverkon kokonaiskuormituksen kannalta oikein.

Saksassa ovat siirtoverkot koetuksella

Sähköverkkojen ja siirto-operaattoreiden näkökulmasta tilanne kuitenkin vaikeutuu paitsi teknisesti, myös kaupallisesti. Saksassa on havaittu siirtoverkon joutuvan koville, kun aurinko tulee yhtäkkiä esiin pilven takaa ja aiheuttaa tuotantopiikin siirtoverkkoon.

Kaupalliset ja tekniset ongelmat ovat kuitenkin ratkaistavissa. Puhutaan älykkäästä sähköverkosta. Ihminenkin on älykäs. Kuka haluaisi pysyvästi pilata elinolosuhteet pallollamme. Uusiutuvat energialähteet tulevat.

Juha Korpijärvi

Kirjoittaja on tekniikan tohtori, joka toimii sähkötekniikan yliopettajana Mikkelin ammattikorkeakoulussa

Kirjoitus on osa Yle Etelä-Savon Tiedon väärti -kolumnisarjaa