1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Tuuleta myös arkivaatteet – vaate raikastuu ulkona oli kesä tai talvi

Vaatteiden tuulettamisella voi pidentää pesuväliä. Urheilu- ja ulkovaatteiden lisäksi myös arkivaatteiden käyttöikää voidaan pidentää tuulettamalla.

Kuva: Katja Oittinen / Yle

Monesti varastosta löytyneitä vaateaarteita, urheiluvaatteita ja juhlavaatteita tuuletetaan hajujen poistamiseksi. Myös arkivaatteita kannattaa tuulettaa.

– Vaatteita kannattaa aina silloin tuulettaa, kun ne eivät ole niin likaisia, että niitä tarvitsisi laittaa pesukoneeseen, Marttojen kehittämispäällikkö Teija Jerkku kertoo.

– Tuulettaminen raikastaa, saa hajuja pois. Näin pystyy vähentämään turhaa vaatteiden pesua, mikä säästää vaatetta, ympäristöä ja rahaa.

Tuulettaminen ei kuitenkaan poista varsinaista likaa.

– Tahrojen kanssa kannattaa toimia pian, sillä mitä nopeammin tahran poistaa, niin sitä paremmin sen saa pois, Jerkku ohjeistaa.

Vaatekaappiin unohtuneet arkivaatteet on helppo raikastaa ulkoilmassa. Jos "kaapin hajua" alkaa esiintyä vaatteissa enemmänkin, on Teija Jerkun mukaan syytä miettiä tarkemmin niiden aiheuttajaa.

– Silloin kannattaa tarkistaa toimiiko ilmanvaihto kunnolla, ja ettei vaatehuoneeseen tai -komeroon ole unohtunut likaisia vaatteita tai kenkiä. Jos on lemmikkejä, niin kannattaa myös tarkistaa, ettei esimerkiksi kissa ole päässyt tekemään vahinkoa vaatteiden säilytyspaikassa.

Vaate raikastuu ulkona kesällä ja talvella

Tuulettaminen ei uskomuksista huolimatta vaadi pakkassäätä.

– Pakkanen tietysti tappaa esimerkiksi pölypunkkeja, mutta perustuulettaminen ei pakkasta tai talvea vaadi. Vaate raikastuu ulkona oli sitten kesä tai talvi.

Teija Jerkku uskoo, että pesujen vähentämisellä ja tuulettamisen lisäämisellä voisi olla vaikutuksia ympäristöömme.

Pakkanen tietysti tappaa esimerkiksi pölypunkkeja, mutta perustuulettaminen ei pakkasta tai talvea vaadi.

Teija Jerkku

– Pesulla ja kuivaamisella on suuri vaikutus ympäristön näkökulmasta. Omilla pyykinhuoltotavoilla voi vaikuttaa ympäristöön. On aina hyvä valinta, jos pystyy välttämään turhia pesuja.

Jerkun mukaan monilla on tapana heittää vaatteet pesukoriin päivän käytön jälkeen. Tuulettamisella kun esimerkiksi paidan voisi pukea seuraavanakin päivänä ylle.

Käytä hajuaistiasi

Tarkkaa aikaa tuulettamisen kestolle ei Jerkku osaa sanoa, mutta kehottaa käyttämään hajuaistiaan.

– Aika riippuu tekstiilistä, säästä ja hajusta. Ei vaatteet aivan kymmenessä minuutissa tuuletu. Välillä voi nuuhkaista ja katsoa, voiko vaatteen jo ottaa sisälle.

Turhia pesuja tulisi välttää, mutta Jerkun mukaan on hyvä hankkia vaatteita, jotka kestävät pesua.

– Mitä useammin peset vaatteita, sitä enemmän ne kuluvat. Kannattaa hankkia laadukkaita, pitkäkestoisia vaatteita, jotta niitä voi käyttää mahdollisimman pitkään, Jerkku opastaa.