Kaksoiskansalaisilla enää vuorokausi aikaa ilmoittautua Venäjällä

Putinin hallinto haluaa tiedot venäläisten kaksoiskansalaisuuksista lauantaihin mennessä. Osalle Suomen venäläisistä on edelleen epäselvää, keitä ilmoittautumisvelvollisuus koskee.

Kotimaa
Ihmisiä toimistossa.
Olga Snäll kuvasi kaksoiskansalaisten ilmoittautumisruuhkaa Pietarissa maanantaina.Olga Snäll

Tampereella asuva opiskelija Lauri Koponen pohtii paraikaa kuumeisesti, pitääkö hänen matkustaa itärajan yli Venäjälle ilmoittamaan tietonsa sikäläisille viranomaisille. Koponen on Suomen ja Venäjän kaksoiskansalainen.

Venäjällä tuli elokuussa voimaan laki, jonka turvin viranomaiset keräävät tietoa ulkomailla asuvien Venäjän kansalaisten asuinpaikoista ja mahdollisista kaksoiskansalaisuuksista. Tiedot pitää ilmoittaa viranomaisille henkilökohtaisesti.

Koponen on elokuusta asti yrittänyt selvittää, keitä ilmoitusvelvollisuus käytännössä koskee.

– Onhan tämä vähintäänkin mielenkiintoinen tilanne. Olen etsinyt tietoa sekä suomen- että venäjänkielisiltä nettisivuilta, mutta tulkinnat vaihtelevat tosi paljon, Koponen sanoo.

Vanhempi tutkija Anna-Liisa Heusala Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista vahvistaa, että lain yksityiskohdat ovat monimutkaisia ja osin epäselviä. Pääasia on kuitenkin Koposen ja monen muun helpotukseksi tämä:

– Ulkomailla asuvien Venäjän kansalaisten on ilmoittauduttava vain siinä tapauksessa, että heillä on rekisteröity osoite myös Venäjällä, Heusala toteaa.

Kolmen minuutin toimitus

Ilmoitusvelvollisten on ilmoitettava tietonsa viranomaisille lauantaihin 4. lokakuuta mennessä tai kun seuraavan kerran saapuu Venäjälle.

Hyvinkääläinen Suomen ja Venäjän kansalainen Olga Snäll palasi Pietarista tiistaina. Snällin mukaan osassa ilmoittautumispaikoista oli pitkät jonot. Ilmoittautuessa piti esittää Venäjän passi ja täyttää lomake.

– Lomakkeessa piti kertoa nykyinen osoite ja muita perustietoja. Lisäksi kysyttiin, miksi olen hankkinut kaksoiskansalaisuuden. Aikaa varsinaiseen asiointiin meni jonotuksen jälkeen vain kolmisen minuuttia ja asia oli sillä selvä, Snäll kertoo.

Raahelainen Marina Alapere kävi ilmoittautumassa pari viikkoa sitten. Myös Alapereellä on kaksoiskansalaisuus.

– Mitään ruuhkia ei postissa ollut, ja kaikki sujui nopeasti, Alapere kertoo.

Uuden lain on tulkittu kertova Putinin halusta kontrolloida kansalaisiaan nykyistä tiukemmin ja valvoa esimerkiksi toisinajattelijoita.

Alapere kuitenkin korostaa, että hänen mielestään tietojen kerääminen on hyvä asia.

– Minullekin oli aluksi vähän epäselvää, miksi tätä tehdään. Mutta onhan muillakin mailla tarkat tiedot kansalaisistaan.

Sitä, miksi kolme minuuttia kestävää asiointia varten pitää matkustaa rajan yli, Snäll ja Alapere eivät täysin ymmärrä.

– Olisihan Venäjän Suomen-suurlähetystössäkin varmasti tarkat tiedot minusta, Alapere sanoo.

Vaarana 4 000 euron sakot

Aleksanteri-instituutin Anna-Liisa Heusalan mukaan lakitekstistä ei selviä, miksi ilmoitus on tehtävä Venäjän maaperällä. Lain päätavoite vaikuttaa olevan viranomaisten tarve siivota ja päivittää rekistereitään.

– Tällä hetkellä Venäjän viranomaisilla ei ole ajantasaista tietoa esimerkiksi siitä, miten monella venäläisellä on kaksoiskansalaisuus.

Mikäli ilmoitusvelvollinen ei ilmoita kansalaisuus- ja osoitetietojaan, voi seurauksena olla yli 4 000 euron sakot tai yhdyskuntapalvelua.

Viime vuoden lopussa Suomessa asui noin 21 500 Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaista ja 31 000 Venäjän kansalaista.

Kaksoiskansalaisuuksista ja venäläisten asemasta Suomessa keskustellaan A-studiossa perjantaina 3.10. klo 21.00 TV1:ssä. Vieraina Venäläisen Kulttuuridemokraattisen liiton puheenjohtaja Kyösti Kozlov, Helsingin yliopiston dosentti Arto Luukkanen, rap-artisti Igor Parri sekä Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaiset Jyri Snäll ja Lauri Koponen.