1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Silminnäkijä

Tavoitteena taivaspaikka

Ole yritteliäs ja äänestä oikeistoa. Älä ehkäise, älä homoile. Näillä opeilla pääset jo lähelle vanhoillislestadiolaisten lupaamaa taivaspaikkaa.

Suviseurat

Vanhoillislestadiolaisten Suviseuroihin Pyhäjoelle on kokoontunut lähes 80 000 uskonveljeä ja -sisarta.  Seuroissa syntiä ovat ehkäisy, homosuhteet ja alkoholin käyttö. 

Suviseuroihin saapunut  Milja Mäkinen  opiskelee luokanopettajaksi Jyväskylässä. Nuorella naisen elämän eväät ovat selkeät.

- Lapset ovat Jumalan lahja. Raamatun mukaan homoaviosuhteet ovat syntiä; avioliitto on naisen ja miehen välinen asia. Televisiota minulla ei ole, joskus katson netistä ohjelmia. En käytä alkoholia, mielestäni sen käyttö on syntiä.

Liikkeen tiukka oppi puree - Suviseuroissa lapsia on laumoittain, mutta syrjäytyneitä ei.

Suviseuroissa lapset kasvavat yrittäjyyteen. Roskia kerätään kepillä ja palkaksi tulee jäätelöä. Kuva: Yle

Vanhoillislestadiolaisuus on viime aikoina ollut julkisuudessa ehkäisykiellon ja uupuneiden äitien takia. Sitä ennen otsikoissa olivat liikkeen piirissä todetut lasten hyväksikäyttötapaukset ja niiden peittely.

Mutta millainen on tämä evankelisluterilaisen kirkon suurin herätysliike, jonka jäsenille on tärkeää pysyä kirkon yhteydessä? Miksi jäsenet tukeutuvat voimakkaasti toinen toisiinsa? Onko tärkeämpää lunastaa taivaspaikka vai yhteisön hyväksyntä? Millainen taloudellinen ja poliittinen merkitys tiiviillä yhteisöllä on?

Suviseuroihin osallistuvat suunnilleen kaikki Suomen vanhoillislestadiolaiset. Toimittaja Juha Granath aloitti tutkimusmatkansa liikkeeseen juuri sieltä, koska kaikki olivat paikalla.

Ehtoollinen keräsi yhteen kesän Suviseuroissa yli 20 000 uskonveljeä ja - sisarta. Kuva: Yle

Suviseurat  on voimannäyttö siitä, kuinka kaikki hoidetaan omin voimin. Ulkopuolisilla bisnes- ja mainosmiehillä ei ole sinne asiaa, vaikka kyse on suurimmasta yksittäisestä suomalaisesta kesätapahtumasta.

Seurojen järjestelypäällikkö Erkki Hyväri kertoo tapahtuman myynnin olevan neljän miljoonan euron luokkaa.

- Olemme pitäneet tiukkaa linjaa. Teemme kaiken omiemme kesken talkootyönä.  Näin pidämme hinnat huokeina. Monilapsisen perheen ruokkiminen maksaa paljon rahaa.

Itse uskon lisäksi näkyviä arvoja ovat maanpuolustushenkisyys ja oikeiston kannatus.

Vanhoillislestadiolaisuus on evankelisluterilaisen kirkon suurin herätysliike. Joistain eri painotuksista huolimatta vanhoillislestadiolaisille kirkkoon kuuluminen on tärkeää. Kuva: Yle

Tiukka yhteisöllisyys, työmoraali ja omien suosiminen olivat aikanaan nostamassa Oulua it-ihmeeseen. Mutta asialla on kääntöpuolensa.

Lappilainen kirjailija Jarmo Stoor kertoo kirjassaan "Nokian varjossa" työvuosistaan lestadiolaisten omistamissa it-firmoissa. Stoor työskenteli mm. keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän yrityksessä.

- Lestadiolaisilla oli merkittävä osuus Oulun it-buumissa. He ovat kovia yrittämään ja vetämään kotiinpäin.  Ei siihen porukkaan sisälle päässyt millään.

Vanhoillislestadiolaisen liikkeen ytimessä on kuuliaisuus. Se merkitsee yksille turvaavaa yhteisöllisyyttä ja toisille ahdistavaa vankilaa. Liike jakaa ihmiset meihin ja muihin. Muihin joutumisen hinta on kova. Se merkitsee sulkemista yhteisön ulkopuolelle.

"Kun kehotin rukoilemaan homojen puolesta, minusta tuli liikeessä hylkiö", kertoo torniolainen Erkki Hurtig. Kuva: Yle

12-lapsisen perheen isä Erkki Hurtig vaati vanhoillislestadiolaista liikettä tutkimaan lasten hyväksikäyttötapaukset perin juurin. Hurtig esitti myös julkisesti, että homojenkin puolesta on rukoiltava.

- Minusta tuli liikkeessä hylkiö.  Jouduin toukokuussa hoitokokoukseen, jossa sain kokea hengellistä väkivaltaa.

Seurat ovat vanhoillislestadiolaisuuden keskeinen toimintamuoto. Kuva: Yle

Vanhoillislestadiolaisuuden peruskivi on "seurakuntaoppi", joka pitää liikettä erehtymättömänä. Taivaspaikan avaimet ovat käden ulottuvilla, jos on yrittäjähenkinen, oikeistolainen, ei ehkäise, ei hyväksy esiaviollisia suhteita, ei naispappeutta eikä homoja.