Mielenosoittajien vastustama Hongkongin johtaja saa tukea Kiinalta

Mielenosoittajat ovat uhanneet voimistaa protestejaan, jos Hongkongin johtaja Leung Chun-ying ei eroa torstaina. Kiina on ilmaissut tukevansa Leungia.

Ulkomaat
Leung Chun-ying.
Hongkongin johtaja Leung Chun-ying.Jerome Favre / EPA

Kiina on korostanut tukevansa Hongkongin johtajaa Leung Chun-yingilä, jonka eroa mielenosoittajat vaativat.

Kiinan kommunistisen puolueen Kansan päivälehti kirjoittaa, että keskushallitus luottaa täysin Leungiin ja on hyvin tyytyväinen hänen työhönsä. Lehti toteaa keskushallituksen tukevan myös Hongkongin poliisia. Poliisia on arvosteltu siitä, että se käytti kyynelkaasua ja pippurisumutetta mielenosoittajia vastaan viime viikonloppunna.

Lehti myös varoitti, että kaupunkia uhkaa ajautuminen kaaokseen.

Valtiollisessa televisiossa hongkongilaisia kehotettiin tukemaan viranomaisia järjestyksen palauttamisessa.

Kymmenet tuhannet ihmiset ovat osoittaneet useiden päivien ajan Hongkongissa mieltään vastalauseena sille, että Kiina aikoo valita erityishallintoalueen vuoden 2017 vaalien ehdokkaat.

Mielenosoittajat ovat antaneet Leungille torstaihin puoleenyöhön asti aikaa erota, tai mielenosoitukset voimistuvat. Katuja vallanneet mielenosoittajat ovat uhanneet vallata virastorakennuksia.

Uutistoimisto AP:n mukaan kymmenet pääosin opiskelijaikäiset mielenosoittajat yrittivät torstaiaamuna sulkea pääsyn Hongkongin johtajan viraston ovelle. Poliisi pystytti tiesulkuja läheiseen risteykseen, ja mielenosoittajat leiriytyivät niiden toiselle puolelle.

Eräs AP:n haastattelema mielenosoittaja sanoo kuitenkin vastustavansa uhkausta vallata hallituksen virastoja. Joutuminen vastakkainasetteluun poliisin kanssa ei vaikuta minusta rauhanomaiselta, hän sanoo.

Keskiviikkona eri puolilla maailmaa järjestettiin tukimielenosoituksia Hongkongin demokratiamielenosoituksille.

Lähteet: AP, AFP, Yle Uutiset