Some houkuttelee nuoria verenluovutukseen

Työ- ja kaveriporukat ovat lähteneet hyvin mukaan SPR:n Veri Ryhmä- kampanjaan. Myös nuoret ovat löytäneet verenluovutukseen. Silti perinteisiltä kuntakierroksilta tulee edelleen iso osa verestä.

Kotimaa
Verenluovutus
YLE / Antti Eintola

SPR:n VeriRyhmä kampanjassa on kyselty muutaman hengen porukoita, joissa jäsenet innostaisivat toisiaan verenluovutukseen.

SPR:n veripalvelun Oulun alue-esimies Mervi Näyhä kertoo, että mukana on muun muassa työporukoita, harrastusporukoita ja ihan ystäviä tai sukulaisia, jotka ovat päättäneet lähteä yhdessä auttamaan. Näin verta luovuttamaan on saatu myös ihmisiä, jotka muuten eivät ole käyneet luovuttamassa.

Kampanja aloitettiin kaksi vuotta sitten ja koko Suomessa jo tuhat erilaista ryhmää on lähtenyt kampanjaan mukaan. Oulun veripalvelun alueella tänä vuonna mukaan on lähtenyt nelisenkymmentä ryhmää, joista pääosa syksyn aikana.

Nuoret haluavat auttaa

Verenluovuttajien keski-ikä ei ole noussut. Muun muassa sosiaalisen median kautta on nuoria saatu hyvin innostettua mukaan verenluovutukseen, kertoo alue-esimies Mervi Näyhä Oulusta.

– Nuoret ihmiset ovat inostuneita oikeastaan kaikista asioista ja niin tämäkin asia on semmoinen joista nuoret innostuvat helposti. He huomaavat, että kykenevät aika helpolla tavalla auttamaan ja viemään apua perille. Ei tarvitse välttämättä olla vaikkapa rahaa vaan oma veri kelpaa tärkeään auttamiseen, kertoo Näyhä.

Docventuresin Verta pakkiin -kampanja on sekin näkynyt jonkin verran nuorten luovuttajien määrässä. Näyhä arvioi kuitenkin, että tämän kampanjan merkitys on ollut suurempi etelän luovutuspaikoilla.

Suurin osa verestä tulee kuntakierroksilta

SPR:n pieniin kuntiin tekemät maakuntakierrokset ovat edelleen elintärkeä osa toimintaa. Mervi Näyhän mukaan joka viikko käydään useammassa kunnassa. Tällä viikolla Pohjois-Pohjanmaalla luovutustilaisuuksia on järjestetty Kalajoella ja Taivalkoskella.

– Maakuntakierrokset ovat erittäin merkittäviä. Veripalvelun Oulun alueella edelleen yli puolet verestä saadaan kuntakierroksilta. Ikäluokka näillä kierroksilla on ehkä hieman vanhempaa kuin Oulun toimistolla mutta kyllä kunnissakin esimerkiksi eri oppilaitoksista tulee nuoria luovuttamaan, kertoo Näyhä.