1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisluokka

Uutisluokka: "Se oli vaan läppä" – piilokiusaaminenkin satuttaa

Ryhmätöiden ulkopuolelle jättöä, tönimistä, tavaroiden varastelua, juoruja, käytävällä huutelua, pahoja sanoja – eli tervetuloa koulukiusatun elämään! Hyrylän yläasteen uutisluokka selvitti, mitä kiusaaminen on ja miten sen voisi saada loppumaan.

Yle Uutisluokka
Kuvakaappaus ask.fm profiilisivulta.
Kuvakaappaus ask.fm profiilisivulta.Yle

Nuoret osaavat kiusata aikuisilta piilossa valitsemalla paikan, jota ei vartioida.

"Tää oli vain leikkiä" tai "Se oli vaa läppä" -sanontojen taakse piiloudutaan liian useissa tapauksissa, mikä vaikeuttaa myös asian huomaamista.

Fyysinen kiusaaminen voi olla myös hyvin raakaa ja se saattaa seurata jopa kotiovelle asti. Koulukiusaamista on tämän takia vaikea huomata.

Oppilaiden mielestä opettajat eivät tunnista kaikkia kiusaamisen muotoja, koska pelkkä katse, naurahdus tai pieni ele voi olla kiusaamista. Mutta nuoret havaitsevat tällaisen piilokiusaamisen.

Opettajat sanovat tähän, että kun opetettavat ryhmät vaihtuvat koko ajan, päivästä tulee katkonainen, mikä vaikeuttaa kiusaamisen havaitsemista.

Kiusaamisesta pitäisi antaa kovempia rangaistuksia

Miten kiusaaminen sitten lopetetaan? Se loppuu vasta, kun aikuiset lopettavat toistensa kiusaamisen. Kiusaamisesta pitäisi kertoa, mutta pelkän jauhamisen lisäksi pitäisi järjestää alusta alkaen yhteisiä koulutilaisuuksia ja tutustumisia.

Kiusaamista voitaisiin vähentää myös sillä, että opetettaisiin käytöstapoja, suvaitsevaisuutta, auttamista, ihmissuhdetaitoja ja mielipiteiden jakamista nuoresta iästä asti.

Kiusaamisesta pitäisi antaa suoraan kovempia rangaistuksia, myös kiusaamisen kannatuksesta ja vaitiolostakin.

Koulussa kiusaamista ehkäisevät hyvin tärkeät tukioppilaat. Tukioppilaat näkevät ja tulkitsevat tilanteita, joita opettajat eivät välttämättä näe. Tukioppilaille on myös helpompi tulla kertomaan asioista, kun joskus aikuiselle kertominen on vaikeampaa. Ja tukioppilaat voivat kertoa asiasta opettajalle.

Vaikka opettajien on ehkä vaikea havainnoida kiusaamista, niin esimerkiksi tukioppilaat voisivat "opettaa" opettajia havainnoimaan kiusaamistilanteet.

Kiusaaminen muuttaa alati muotoaan, ja ihminen on kekseliäs halutessaan alistaa toista. Loppujen lopuksi kiusaamiseen, kiusaamisen kannattamiseen ja vaitioloon pitäisi olla nollatoleranssi.

Koulukiusaaminen
Yle

Emi Svinhufvud, 9-luokka, Hyrylän yläaste

Teksti perustuu Hyrylän yläasteen uutisluokkalaisten tekemään kyselyyn siitä, millaista kiusaaminen on nykyään ja miten se saataisiin loppumaan.

A2 Koulukiusaamis-ilta TV2:ssa 7.10. klo 21 alkaen.

Lue seuraavaksi