1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisluokka

Koulukiusattu uutisluokkalainen: Esitin usein kipeää, jotta saisin olla pois koulusta

Rohkea Ylen uutisluokkalainen kirjoittaa, minkälaista oli olla koulukiusattu ja mitkä jäljet kiusaaminen jätti häneen. Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti ilman kirjoittajan nimeä.

Yle Uutisluokka
Nuori istuu käytävällä.
Toni Pitkänen / Yle

Olen ollut koulukiusattu lähes koko ala-asteen. Kiusaaminen paheni vuosi vuodelta. Neljännen ja viidennen luokan aikana se oli pahimmillaan.

Aluksi kiusaaminen oli pientä ja sitä tapahtui harvemmin. Minua haukuttiin köyhäksi, likaiseksi lapseksi ja minut jätettiin ulkopuolelle porukoista ja ryhmistä.

Kiusaajat kuuluivat suosittuun porukkaan ja olin kiusattu, koska uskalsin olla erilainen ja uskalsin käyttää erilaisia vaatteita.

Kiusaamisesta tuli sellainen olo, että en halunnut mennä edes lähelle koulua siinä pelossa, että minua haukuttaisiin taas. Kerroin asioista äidilleni ja hän kyllä lohdutti, mutta hän ei osannut auttaa.

Esitin usein kipeää, jotta saisin olla pois koulusta. Kerroin opettajalle asiasta ja hän puhutteli yhtä kiusaajista. Se auttoi hetken aikaa, mutta pian kiusaamista jatkoivat toiset oppilaat.

Pian isompi joukko oppilaita liittyi kiusaamiseen. Välitunneilla leikin yleensä yksin.

Paritöissä jäin yksin, vaikka opettaja olisi määrännyt parit. Kun kerroin opettajalle asiasta, minut saatettiin viedä vaikka kevätjuhlaharjoituksia katsomaan, kun muut tekivät paritöitä.

Onneksi opettaja järjesti minulle muuta tekemistä, sillä parityöskentelystä ei kiusaajaparin kanssa olisi tullut mitään.

Lopulta jouduin poissaolojen takia sijaisperheeseen. Siinä vaiheessa olin todella masentunut ja surullinen. Sijaisperheessä ei uskottu sairasteeskentelyä eikä annettu olla poissa koulusta, vaikka olisin ollut oikeasti kipeä.

Sossu yritti ottaa yhteyttä opettajaan, mutta siihen meni paljon aikaa eikä minulle lopulta edes kerrottu, mitä he olivat opettajan kanssa puhuneet.

Kiusaaminen loppui, kun löysin itselleni pari kaveria, sillä kiusaajien porukka ei uskalla käydä useamman ihmisen kimppuun.

Vielä seiskaluokan alussa yksi minua kiusannut oppilas yritti aloittaa kiusaamista, mutta se loppui nopeasti puhumalla.

Myös muita perheenjäseniäni kiusataan ja on kiusattu. Kaikilla syy on yleensä aika sama, esimerkiksi erilaisuus tai vaatetyyli. Joku meistä on kestänyt sulkeutumalla, joku kestämällä vain hiljaa ja joku taas on ottanut yhteyttä opettajaan.

Kiusaamisen loputtua olen kokenut, että olen henkisesti vahvempi, mutta voin sanoa, että kiusaamisesta jääneet arvet eivät ikinä lähde. Jäljellä on se tunne, että voi joutua uudestaan kiusatuksi ja muistot painavat mieltä.

Nykyään yritän tukea yksin jääviä ja olla ystävällinen kaikille.

Entisen kiusatun vinkit kiusatulle

  1. Ota yhteyttä opettajaan tai muuhun aikuiseen
  2. Yritä löytää kavereita tueksesi
  3. Puhu suoraan kiusaajille ja kysy syytä
  4. Poissa oleminen ei auta
  5. Älä näytä kiusaajille heikkouttasi
Koulukiusaaminen
Yle

A2 Koulukiusaamis-ilta TV2:ssa 7.10. klo 21 alkaen.

Lue seuraavaksi